Liczba wyników: 3140
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.
1 października po raz dwudziesty siódmy obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Osób Starszych. Tegoroczny temat "Wkraczanie w przyszłość: zwracanie uwagi na talenty, wkład i uczestnictwo osób starszych w społeczeństwie" dotyczy wkładu, jaki seniorzy mogą mieć w życie i rozwój społeczeństw.
Odżywianie się jest związane z naszymi emocjami, jemy więc nie tylko po to, by nie być głodnym, ale także z wielu innych powodów. Stąd mówi się o zaburzeniach odżywiania, które mogą dotyczyć ludzi w każdym wieku i obojga płci. Jednym z nich jest przejadanie się. Zobacz, jak zdiagnozować problem i i jak go rozwiązać.
Zima to szczególny czas dla naszego organizmu. Przede wszystkim dla skóry twarzy, która w największym stopniu narażona jest na bezpośredni kontakt z niesprzyjającymi czynnikami zewnętrznymi. Wiatr, mróz, śnieg, a w ogrzewanych pomieszczeniach suche i ciepłe powietrze powodują, że cera przybiera szary odcień, staje się przesuszona i mało elastyczna.
Żyjemy w erze fałszywych informacji i postprawdy – przekonują eksperci. W dużej mierze to efekt dynamicznie rosnącej roli mediów społecznościowych. W Polsce ponad połowa społeczeństwa uważa je za główne źródło informacji. To o tyle istotne, że tylko na Twitterze nawet 49 mln kont jest zautomatyzowanych. Fake newsy stają się coraz groźniejsze, bo mają efekt kuli śnieżnej. Jedna informacja w ciągu kilku minut może być na ustach całego świata.
Jak podaje Światowa Federacja Serca, każdego roku na całym świecie z powodu chorob sercowo-naczyniowych umiera około 17,7 miliona ludzi. Oznacza to, że wspomniane choroby odpowiadają za 31 proc. wszystkich zgonów.
Jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla naszego zdrowia jest zanieczyszczenie powietrza – twierdzą zgodnie eksperci na całym świecie. Choć w Europie jakość tego, czym oddychamy, od lat się poprawia, w Polsce ta poprawa jest praktycznie nieodczuwalna, a ostatnie lata wydają się cechować tendencją odwrotną. Tymczasem według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) skażenie środowiska naturalnego jest przyczyną 15–20% wszystkich przedwczesnych zgonów. Według Raportu Europejskiej Agencji Środowiska, w 2013 roku w 41 europejskich krajach zanieczyszczenie powietrza samym tylko pyłem zawieszonym przyczyniło się do przedwczesnej śmierci ponad 460 tysięcy osób. W Polsce tę liczbę oszacowano na ponad 48 tysięcy.
Wielu ludzi w starszym wieku obawia się demencji, bo choroba oznacza kłopoty z samodzielnym funkcjonowaniem i odbiera niezależność. Demencja wiąże się ze starzeniem się, ale nie oznacza to, że każdy w pewnym wieku musi na nią zachorować. Właściwie, okazuje się, że jednemu na trzy przypadki otępienia można by zapobiec.
Testosteron jest wytwarzany w organizmie mężczyzn przez jądra. Hormon w najwyższym stopniu wpływa na wygląd mężczyzny i jego rozwój seksualny. Stymuluje produkcję plemników, a także ma udział w tworzeniu masy mięśniowej i kostnej. Jednak produkcja testosteronu spada wraz z wiekiem, aż to może oznaczać zarówno zmiany wyglądu, jak i pewne problemy z dotychczasowym funkcjonowaniem oraz kłopoty zdrowotne. Sprawdź, jakie są objawy znacznego zmniejszenia ilości tego hormonu w ciele.
Po fali upałów temperatura nagle spada, wieczory są chłodne i długie. Coraz częściej nie chce nam się wstać z łóżka, stajemy się smutni i rozdrażnieni. To początek chandry. W okresie jesienno–zimowym cierpi na nią co 10-ty Europejczyk.