Liczba wyników: 9200
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
Z danych CBOS wynika, że ¾ Polaków jest niezadowolona z działalności NFZ. Średni czas oczekiwania do lekarza specjalisty wynosi 2,5 miesiąca, jednak w przypadku niektórych specjalności kolejki są znacznie dłuższe[ii]. To właśnie dlatego ponad połowa Polaków leczy się prywatnie. Leczenie to jednak nie wszystko. Największym motorem prywatnych wizyt lekarskich jest nie tylko dbałość o zdrowie, ale również o wygląd.
Stres i niepokój towarzyszą nam w różnorodnych sytuacjach życiowych. Jeżeli są jednak permanentne, stanowią czynnik zwiększający podatność na rozwój chorób, szczególnie chorób wirusowych. To jednak nie wszystko, przedłużające się odczuwanie stresu może towarzyszyć: wrzodom żołądka, cukrzycy, astmie, nadciśnieniu tętniczemu, migrenowym bólom głowy, a nawet nowotworom.
Każdego roku w Polsce odnotowuje się ok. 22 000 nowych zachorowań na raka płuca. To jeden z najgorzej rokujących nowotworów złośliwych, co wynika przede wszystkim z diagnozowania chorych będących już w stadium zaawansowanym agresywnego przebiegu choroby, częstego występowania przerzutów, a także wysokiej oporności nowotworu na leczenie. W jaki sposób można się przed nim obronić?
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki parującej, aromatycznej kawy. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z ilości dostępnych na rynku rodzajów tego magicznego napoju? Czy kawa bezkofeinowa jest równie smaczna i różnorodna? I czy moda na eko objęła również tę grupę produktów?
Wiadomo, że choroby przyzębia lub dziąseł są czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego - grupy schorzeń nasilających ryzyko problemów z sercem i cukrzycy. Teraz odkryto, że zakażenie Porphyromonas gingivalis, bakterią wywołującą choroby dziąseł, poprzez zmianę składu mikrobiomu jelitowego, powoduje zaburzenia metaboliczne mięśni szkieletowych, poprzedzające zespół metaboliczny.
Miód to jeden z najstarszych na świecie naturalnych produktów uznawanych za środek leczniczy. Nic dziwnego, odznacza się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeczyszczającymi i łagodzącymi różne dolegliwości. Od dawna jest jednocześnie stosowany jako przysmak. Zobacz niezwykłe zastosowania miodu.
Piramida zdrowego żywienia daje wyobrażenie o tym, ile każdego rodzaju produktów (białka, węglowodanów, nabiału, owoców i warzyw oraz tłuszczów) należy codziennie spożywać. Co ciekawe, pewnego jedzenia brakuje - chodzi o cukier.
Wędliny i mięso to niezwykle popularne przysmaki goszczące na polskich stołach. Aż 67% z nas jada je do każdego posiłku, zwłaszcza na obiad. 46% wybiera coś mięsnego na śniadanie, a 40% na kolację. Czym zatem kierować się przy zakupie produktów mięsnych? Jak prawidłowo je przechowywać oraz co właściwie znajdziemy w ich składzie?
Wybierając prezent dla dziecka, upewnij się, że będzie on bezpieczny. Przeczytaj instrukcję użytkowania, sprawdź, czy drobne elementy nie odpadają przy lekkim naciśnięciu, wybierz produkt dostosowany do wieku. Jak co roku Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK kontrolowała zabawki oraz inne produkty przeznaczone dla najmłodszych.