Liczba wyników: 12712
Picie kawy może zmniejszyć aż o 40 proc. ryzyko raka wątrobowokomórkowego, najczęstszego rodzaju raka wątroby.
Palenie może powodować raka pęcherza, a także wpływać na przebieg choroby. Okazuje się, że ludzie, którzy palą więcej papierosów, mają wyższe prawdopodobieństwo rozwoju agresywniejszej formy nowotworu i śmierci z jego powodu.
31 maja z okazji Światowego Dnia Bez Papierosa Polska Grupa Raka Płuca i Forum Raka Płuca apelują do mediów oraz twórców przestrzeni publicznej o nieumieszczanie papierosów w kontekstach podnoszących ich atrakcyjność. Palenie papierosów bowiem niezaprzeczalnie przyczynia się do powstawania raka płuca, który zabija każdego roku miasto wielkości Działdowa, Wieliczki czy Hajnówki.
To, co jesz, ma istotne znaczenie dla ryzyka rozwoju różnych form raka - m. in. wpływa na możliwość pojawienia się raka piersi.
Rak piersi oraz rak szyjki macicy są, po chorobach układu krążenia, częstą przyczyną zgonu wśród kobiet w Polsce. Jednak Polki wciąż boją się badać i często decydują się na wizytę u lekarza, gdy objawów choroby po prostu nie da się już dłużej ignorować. W ten sposób pozbawiają się szansy na to, by pokonać raka - alarmują specjaliści.
Z amerykańskich danych wynika, że współczesne sposoby leczenia nowotworów dają pacjentom duże nadzieje na pokonanie choroby. Okazuje się, że według statystyk wzrasta liczba ludzi, którzy przetrwali atak raka.
Ruszyła ogólnopolska kampania społeczna dotycząca profilaktyki raka prostaty. Na raka prostaty rocznie zachorowuje ok. 8 tys. mężczyzn. Kampania „Nie krępuj się, zerwij z milczeniem” zachęca mężczyzn do przełamania wstydu i zadbania o własne zdrowie.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko rozwoju raka i nawrotów choroby. W nowym duńskim badaniu na myszach ustalono, że wysiłek fizyczny skutkuje kilkudziesięcioprocentowym zmniejszeniem częstości występowania guzów i ich wzrostu w kilku różnych nowotworach.
Nowojorscy badacze przekonują, że picie co najmniej dwóch filiżanek herbaty dziennie może ochronić przed rozwojem raka skóry. Ten popularny napój ma właściwości zapobiegające nowotworowi podstawnokomórkowemu i kolczystokomórkowemu- najczęstszym formom raka skóry. Choroba ta spowodowana jest nadmiernym promieniowaniem nadfioletowym i ewoluuje przez okres kilku miesięcy, a nawet lat.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami