Liczba wyników: 18786
Urazy głowy mogą mieć bardzo poważne konsekwencje i nie chodzi jedynie o ich bezpośrednie następstwa - mogą zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona.
Dietetycy zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ale co jest ich fenomenem? Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), a w szczególności Omega-3. Dieta z ich udziałem korzystnie wpływa nie tylko na mózg, wzrok i serce, ale również poprawia płodność, działa odmładzająco oraz przeciwdepresyjnie. Zobacz, jak ryby i owoce morza wpływają na nasze zdrowie.
Rozsiane po morzach i oceanach odległe wyspy kuszą podróżników spragnionych przygód. Niełatwo się jednak tam dostać, a próba zwiedzenia niektórych z nich grozi skrajnym niebezpieczeństwem. Przedstawiamy 5 niezwykłych wysp opatrzonych klauzulą „wstęp wzbroniony”.
Dynamiczny rozwój kardiologii, a także wyniki obserwacji klinicznych prowadzonych w ostatnich dekadach obaliły mylne przekonanie, że choroby układu krążenia są domeną mężczyzn. Jak pokazują badania, niemal co trzecia Polka ma nadciśnienie tętnicze. Niestety, ponieważ schorzenia sercowo-naczyniowe u kobiet często przybierają nietypową formę, bywa że ich diagnostyka i leczenie podejmowane są zbyt późno. Czy wobec tego kobiety mają mniejsze szanse na zdrowe serca?
Uczeni z Penn State College of Medicine opracowali szybki sposób na oszacowanie tempa łysienia. Wystarczy samodzielnie wykonany minutowy test.
4 lutego rusza kampania „To nie musi być wiek, to może być chłoniak”, która poświęcona jest edukacji w zakresie występowania i rozpoznawania chłoniaków. Celem jest zwrócenie uwagi na fakt, że dolegliwości, które traktowane są jako typowe dla osób starszych nie zawsze są związane ze starością i mogą być wywołane przez chorobę nowotworową, która może rozwijać się podstępnie, a wczesne symptomy nie są charakterystyczne.
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Wallki z Rakiem. Mottem Dnia jest „We Can. I Can" („My możemy. I mogę") - ma przypominać, że każdy członek światowej populacji może coś zrobić, by zmniejszyć poziom zachorowalności na raka.
Dziś każdy Polak zje średnio dwa i pół pączka. Tradycja witania ostatniego tygodnia karnawału kalorycznymi wypiekami nadal wygrywa ze zdrowym trybem życia. Ale czy jednorazowe obżarstwo naprawdę może nam zaszkodzić?
Uczeni z Uniwersytetu Harvarda przez 75 lat prowadzili badania dotyczące tego, co decyduje o poczuciu szczęścia. Teraz w ramach TED talk Robert Waldinger, współautor badania, przedstawił ciekawe wyniki tych analiz.
Wędliny i mięso to niezwykle popularne przysmaki goszczące na polskich stołach. Aż 67% z nas jada je do każdego posiłku, zwłaszcza na obiad. 46% wybiera coś mięsnego na śniadanie, a 40% na kolację. Czym zatem kierować się przy zakupie produktów mięsnych? Jak prawidłowo je przechowywać oraz co właściwie znajdziemy w ich składzie?
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu