Liczba wyników: 12168
Wiadomo dlaczego pamięć ulega osłabieniu - gen zwany RbAp48 zlokalizowany w hipokampie odgrywa znaczącą rolę w tym procesie. Na szczęście może być odwracalny.
Jedzenie większej ilości świeżych owoców jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, natomiast picie wielu soków owocowych ma odwrotny skutek...
Tracimy kalorie siedząc przed telewizorem, czytając książkę, a nawet jedząc kanapkę. Energia jest niezbędna do wszelkiego rodzaju działania. Problem polega na tym, że dzięki wysokokalorycznemu jedzeniu i unikaniu aktywności fizycznej, więcej jej sobie przydajemy niż potrzebujemy, stąd rośnie liczba osób otyłych i mających nadwagę. Dowiedz się, ile kalorii tracisz w pracy.
Warto dbać o działkę czy przydomowy ogródek, już pół godziny tego rodzaju aktywności dziennie zmniejsza ryzyko impotencji o 38 proc.
Nie tylko geny odpowiadają za starzenie się, za wcześniejsze niż można by było zakładać pojawienie się zmarszczek i utratę elastyczności skóry odpowiada m. in. rozwód, palenie papierosów i niepohamowany apetyt. Nawet jeśli DNA nie jest „bez wad", główną przyczyną starzenia się wydaje się być styl życia.
Ryzyko cukrzycy typu 2 może być wyższe w przypadku stanów zapalnych niż nadmiarowych kilogramów.
Jedzenie większej ilości brokułów może spowolnić, a nawet zapobiec stanom zapalnym kości i stawów, mówią brytyjscy naukowcy.
Dane dotyczące liczby ofiar wypadków na polskich drogach od lat napawają przerażeniem. Aby zapobiec groźnym sytuacjom na drodze warto zadbać o własną kondycję przed podróżą samochodem. Istnieje bowiem wyraźny związek pomiędzy wypadkami drogowymi ze skutkiem śmiertelnym a występowaniem różnego rodzaju zaburzeń snu. Przyjmuje się, że nawet 3 procent wypadków drogowych spowodowana jest nadmierną sennością i zmęczeniem kierowcy.
Dotychczas uważano, że to zapalenie powoduje ból, który odczuwamy tuż po zranieniu. Tymczasem odpowiedzialnymi za ból są bakterie gronkowca złocistego, które oddziałują bezpośrednio na nerwy. Wskazują na to wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Children’s Hospital w Bostonie i opublikowanych w magazynie „Nature”. Okazuje się, że nasze neurony czuciowe mogą osłabiać odpowiedź odpornościową organizmu, co czyni infekcję jeszcze bardziej dokuczliwą.
Z każdym rokiem chętniej wprowadzamy w życie zasady zdrowego odżywiania. Informacji na temat różnorodnych diet i zasad komponowania posiłków jest wiele. Nic dziwnego, że wokół tej tematyki narosło sporo mitów.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu