Liczba wyników: 12845
Wraz z upływem czasu tok odnowy komórek w organizmie spowalnia, co prowadzi do różnego rodzaju efektów ubocznych - od pojawienia się zmarszczek po wyższe ryzyko rozmaitych chorób. Nowe badania wskazują jednak, że ścisłe przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia może odwrócić proces starzenia się komórek.
Sezon na jabłka w pełni, a owoce te są powszechnie doceniane w Polsce ze względu na wysoką zawartość błonnika, witamin i antyoksydantów. Liczba zastosowań owoców wykracza jednak poza kulinaria - mogą być szeroko wykorzystywane w celu poprawy zdrowia, urody i uprzyjemnienia prowadzenia domu.
Pozostający w związkach pacjenci z rakiem mają niższe ryzyko śmierci niż chorujący single.
Badania wykazują, że regularne jedzenie orzechów przynosi korzyści w zakresie czynności nerek i układu krążenia.
Sprawdź, jak wielu stresorów doświadczyłeś/aś w ostatnim roku, by i dowiedzieć się, jak wysoki poziom stresu cię dotyczy.
Starszy wiek wiąże się z określonymi zmianami w wyglądzie i sposobie funkcjonowania organizmu. Niektóre z nich napawają młodszych mężczyzn znacznym niepokojem. Wśród najpowszechniejszych lęków jest łysienie i zaburzenia erekcji.
Zwiększenie świadomości społecznej dotyczącej profilaktyki i wczesnej diagnostyki zawału mięśnia sercowego – to cele rozpoczynającej się dziś akcji „Tydzień dla serca” organizowanej przez Caretest. Inicjatywa związana jest ze zbliżającym się Światowym Dniem Serca, obchodzonym co roku w ostatnią niedzielę września w 120 krajach.
Opracowano i udoskonalono urządzenie zapewniające osobom sparaliżowanym - w tym także dotkniętym najpoważniejszym zespołem zamknięcia - lepszą kontrolę nad otoczeniem i komunikację.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.