Liczba wyników: 1637
30 maja obchodzi się Światowy Dzień Soku. Co sprawia, że to sok zasługuje na tak wyjątkowe wyróżnienie? Już sam fakt, że sok ma swój dzień w kalendarzu potwierdza, że to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Dlaczego? To źródło witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych. Soki przecierowe i naturalnie mętne zawierają również błonnik.
Chodzenie na dwuminutowy "spacer" co godzinę zmniejsza ryzyko wcześniejszego zgonu o 33 procent.
Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera przez osoby starsze.
Katar infekcyjny i alergiczny na pierwszy rzut oka wydaje się być prawie taki sam. Ale wiemy, że „prawie” robi dużą różnicę. W obu przypadkach na początku obserwujemy obecność wodnistej wydzieliny, intensywne kichanie oraz uczucie zatkanego nosa z upośledzeniem węchu. Często towarzyszy temu uczucie zmęczenia i osłabienia. I to są wspólne cechy obu stanów kataralnych. Przyczyny pojawienia się problemu i sposoby przeciwdziałania są jednak zupełnie inne.
Rano to najlepszy czas, aby jeść coś słodkiego, bo wtedy metabolizm jest intensywniejszy i mamy przed sobą jeszcze wiele godzin aktywności, co pozwoli na zużycie tych kalorii, pisze telegraph.co.uk. Warto zatem sięgnąć po coś słodkiego właśnie w ramach śniadania.
Codzienna suplementacja witaminą D może wspomóc wysiłki ludzi otyłych zmierzające do utraty na wadze.
Kolejne badania potwierdzają - dieta śródziemnomorska pomaga zachować funkcje mózgu i zapobiega osłabieniu zdolności poznawczych. Jest w tym szczególnie skuteczna, gdy zawiera duże ilości oliwy z oliwek oraz mieszankę orzechów.
Nie lecząc niedożywienia u pacjentów neurologicznych, skazuje się ich na dłuższy pobyt w szpitalu oraz zwiększone ryzyko zakażeń i groźnych powikłań. Dotyczy to zwłaszcza chorych po udarze mózgu, dotkniętych chorobą Parkinsona, stwardnieniem zanikowym bocznym i zespołem otępiennym.
Obecność specyficznych markerów guza (miRNA) oznacza zagrożenie chorobą u palaczy w wieku ponad 50 lat.
Szacuje się, że 70 procent ludzi dorosłych cechuje się nietolerancją laktozę. Występuje ona, gdy organizm nie wytwarza dostatecznej ilości enzymu o nazwie laktaza potrzebnego do strawienia laktozy, czyli cukru mlekowego.