Liczba wyników: 4931
Z nowych badań przeprowadzonych w Tajlandii wynika, że wyciąg z kurkumy, przyprawy znanej z antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwości, może pomóc powstrzymać ataki serca u osób, które przeszły operację wszczepienia pomostów naczyniowych (tzw. by-passów).
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.
„Kiełkujący" czosnek, czyli starsze główki czosnku z jasnozielonymi pędami wyrastającymi z ząbków zwykle lądują w śmietniku. Eksperci odkryli jednak, że taka forma czosnku ma nawet zdrowsze dla serca działanie przeciwutleniające niż świeższe warzywo.
Weterani wietnamscy, którzy doświadczyli zespołu stresu pourazowego (posttraumatic stress disorder, PTSD), byli dwa razy bardziej narażeni na śmierć z powodu chorób serca niż żołnierze w stanie spoczynku bez PTSD.
Choroby serca, cukrzyca, zapalenie kości i stawów – to tylko część schorzeń, które towarzyszą otyłości. Przez nadmiar kilogramów cierpi nie tylko ciało ale i dusza. Otyłość może wywoływać depresję i kompleksy niższości. Który rodzaj dolegliwości jest bardziej groźny?
Ziarna słonecznika są jak multiwitamina, bo dostarczają wielu cennych składników. Dzięki bardzo dużej zawartości fitesteroli, roślinnych sterydów obniżających poziom cholesterolu we krwi, chroniących przed chorobami serca i zapobiegających schorzeniom prostaty, ziarna te są sprzymierzeńcami naszego zdrowia.
Niektóre badania dawały niejasne informacje na temat właściwości kwasu acetylosalicylowego chroniących układ krążenia, inne jednak pokazują znaczące korzyści ze stosowania tego leku. W rezultacie medycy mogą być nieco zdezorientowani co do tego, czy przepisywać ten farmaceutyk dla zapobiegania zawałom serca lub udarom.
Cukier jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jednakże jego nadmierna ilość może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca, sprzyjać otyłości oraz przekładać się na wyższym poziom cholesterolu. Zobacz, co robić, by bez wielkiego wysiłku ograniczyć spożywanie cukru.
Szałwia czerwona (Salvia miltiorrhiza), nazywana też Danshen, jest szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej, często w połączeniu z innymi ziołami. Preparaty z jej zawartością są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości, zwłaszcza serca i naczyń krwionośnych, np. przy miażdżycy oraz zaburzeniach krzepnięcia krwi.
Można być otyłym, a jednocześnie metabolicznie zdrowym, czyli otyły człowiek może mieć takie samo ryzyko śmierci z powodu raka lub choroby serca jak osoba o normalnej masie ciała. Taki wniosek wysnuto z badań opublikowanych w prestiżowym czasopiśmie European Heart Journal.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami