Liczba wyników: 1161
Nic nie obwieszcza lata tak, jak kiście pomidorów w przydomowych ogródkach i na działkach. Warzywa te od wielu lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością i stanowią niezbywalny składnik wielu często przygotowywanych w naszym kraju potraw. Ich ważną zaletą jest jednak nie tylko smak, ale istotne właściwości prozdrowotne.
Używanie prezerwatyw, profilaktyczne podawanie leków antyretrowirusowych po ryzykownym kontakcie seksualnym i testowanie w kierunku zakażenia HIV - te trzy zasady powinien znać każdy.
W ubiegłym roku tylko we Francji, Hiszpanii, Niemczech, Szwecji, Wlk. Brytanii i Włoszech odnotowano około 2,5 mln nowych złamań niskoenergetycznych kości, jak czytamy w najnowszym raporcie Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy (IOF), przygotowanym we współpracy z Europejską Federacją Przemysłu i Stowarzyszeń Farmaceutycznych (EFPIA). Raport dostarcza obszernych informacji o tym, jak bardzo niedoszacowane jest obciążenie tym niedomaganiem fizycznym na kontynencie. Zaprezentowany w czasopiśmie Archives of Osteoporosis raport "Osteoporoza: obciążenie, zapewnienie opieki zdrowotnej i możliwości w Unii Europejskiej" (Osteoporosis: Burden, healthcare provision and opportunities in the European Union) analizuje dwa kluczowe czynniki w osteoporozie i złamaniach osteoporotycznych w Europie - epidemiologię i ekonomię zdrowia.
Problem zmęczonych nóg dotyka coraz więcej Polek. Przyczyną jest m.in. brak aktywności fizycznej, niezdrowy tryb życia, zła dieta a teraz także wysokie temperatury - szczególnie w letnie upały nasze nogi są bardziej opuchnięte a uczucie ciężkości jest bardziej odczuwalne.
Bakterie żyją na świecie od ponad 3 miliardów lat. Nic nie wskazuje na to, że kiedykolwiek istnieć przestaną. Szczepy niszczone przez antybiotyki, mutują i uodparniają się na leki. Mniej więcej co 20 minut powstaje na świecie nowe pokolenie bakterii, a w 1 godzinę z 1 tylko komórki tworzy się ich mniej więcej 300. W wojnie z bakteriami stoimy na pozycji przegranej. Trzeba nauczyć się z nimi żyć.
Oczy dostarczają nam prawie 85% informacji o otaczającym nas świecie. Do analizy odebranych sygnałów angażują ponad 10% wszystkich komórek nerwowych w naszym mózgu, dzięki temu możemy rozumieć rzeczywistość i się w niej poruszać. Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy i wiele da się z nich wyczytać, np. radość, smutek, strach, gniew. Spojrzenie może być jasne, łagodne ale można nim również kogoś zmrozić. Jedno jest pewne - ze wzrokiem nie ma żartów.
Standard życia jest wyższy niż kiedykolwiek i ludzie żyją dłużej. Według Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC) możemy teraz liczyć na 78 lat życia w porównaniu z 72 odnotowanymi w latach 80. XX w. Europejczycy dożywają również do nieco ponad 60 lat w dobrym zdrowiu i bez upośledzeń wpływających na codzienne zajęcia - według przygotowanego przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) raportu pt. "Zdrowie i opieka zdrowotna w zarysie: Europa 2010". Pytanie, jakie się pojawia, brzmi: czy ludzie mogą żyć w zdrowiu dłużej?
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Średnia wieku zawałowca obniża się z roku na rok! Niedawno wynosiła 50 lat. W dzisiejszych czasach zawał serca zdarza się już u osób, które nie przekroczyły 30-stki! W dużym stopniu przyczynia się do tego stres oraz niezdrowy tryb życia - mówi Krzysztof Traczyński kardiochirurg z Centrum Medycznego Scanmed Multimedis Krowodrza w Krakowie.
Uciążliwy ból trwający wiele godzin, trudności z chodzeniem i wykonywaniem najprostszych czynności. Ponadto zaburzenia snu, ogólne pogorszenie nastroju, często depresja - to objawy, które towarzyszą zaawansowanej chorobie stawów. Pomimo szybkiego rozwoju współczesnej medycyny, jest to wciąż jeden z poważniejszych problemów z jakim spotyka się wiele osób.