Liczba wyników: 2808
Zima to trudny czas dla naszego zdrowia i samopoczucia. W tym okresie chętniej sięgamy po wysokokaloryczne, nie zawsze jednak zdrowe, posiłki. Ważnym sprzymierzeńcem i wsparciem dla naszego organizmu w tych miesiącach może być właściwa dieta.
Co zrobić, żeby infekcja nie pokrzyżowała nam planów? Należy walczyć z przeziębieniem od samego początku, a przede wszystkim – dobrze się wysypiać. Aż 84% Polaków uważa, że sen pozwala szybciej powrócić do zdrowia i wyleczyć się z choroby.
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
Kasze nie tylko urozmaicają i wzbogacają nasz jadłospis o różne smaki, ale także dostarczają porcji wartościowych składników odżywczych: witamin i minerałów oraz cennego błonnika, który dając uczucie sytości ułatwi nam przestrzegani zasad prawidłowego żywienia.
W powszechnym przekonaniu cholesterol jest czymś, co stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, przyczyniając się do chorób takich jak: zawał, miażdżyca czy udar mózgu. Prawda o cholesterolu jest jednak nieco inna – zapewnia on każdej naszej komórce prawidłowe działanie, a szkodzić nam może dopiero w pewnych okolicznościach.
Węglowodany powinny stanowić źródło 45 do 65 proc. dziennie przyjmowanych kalorii, tymczasem często ograniczamy ich ilość w diecie, ponieważ składniki te są uważane za winowajców w przybieraniu na wadze. Trzeba zaś wiedzieć, że nadmierne zmniejszenie dawki weglowodanów wiąże się z zaburzeniami pracy organizmu, co staje się widoczne w kilku charakaterystycznych objawach.
Wirus grypy rozprzestrzenia się głównie drogą kropelkową, więc przebywanie w odległości nawet dwóch-trzech metrów od osoby zarażonej oznacza wysokie ryzyko infekcji. Choroba jest uciążliwa i bardzo nas osłabia: sprawdź, jak się rozwija i co robić, by ograniczyć jej symptomy.
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W tym osteoporozy – choroby szkieletu, charakteryzującej się zanikiem masy kostnej i prowadzącej do zwiększonej łamliwości kości.
Codzienność potrafi przyprawić nas o ból głowy. Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy i goniące terminy powodują permanentny stres, który negatywnie odciska się nie tylko na naszej produktywności, ale i na życiu prywatnym. Warto wiedzieć, że istnieje wiele sposobów na radzenie sobie z nerwami, a dobrze zbilansowana dieta, bogata w wybrane pokarmy może na stałe wzmocnić nasz układ nerwowy.
Współcześnie wielu ludzi doświadcza kłopotów z snem. Dośc powszechna jest bezsenność, częste wybudzanie się, czy ograniczanie długości snu ze względu na ilość obowiązków. Tymczasem dobry sen ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Okazuje się, że poziom odpoczynku oddziałuje także na prawdopodobieństwo stosowania zdrowej diety.