Liczba wyników: 1495
W każdym wieku nasz organizm ma nieco odmienne wymagania. Z biegiem czasu tempo naszego metabolizmu maleje, przy jednoczesnym zmniejszaniu wydolności. Często zapominamy, że powinniśmy dostosować się do zmian zachodzących w naszych organizmach. Aktywność fizyczna jest jednym z elementów, które pozwalają nam zachować młodość i dobrze się czuć. Aby było to możliwe, trzeba dostosować wysiłek fizyczny do wieku i możliwości.
Im gorsze jest nasze menu, tym mniej adekwatnie je oceniamy. Inni są bardziej surowi w diagnozowaniu jadłospisu, niż ci, którzy go stosują. Okazuje się, że trudniej nam spojrzeć obiektywnym okiem na to, co jemy.
Ostatnie „fale" lata, powrót z wakacji, zmniejszona ilość światła słonecznego i nadmiar kofeiny mogą wywoływać pewne napięcie i intensyfikację uczucia niepokoju. Pogorszenie nastroju i napady lękowe może intensyfikować choroba, przebyty uraz, a także niedobory dietetyczne. Te ostatnie najłatwiej zwalczyć - proponujemy cztery naturalne produkty, które pomogą odzyskać dobry humor.
Jesienna aura nie napawa nas optymizmem. Deszcz, wiatr i chłód sprawiają, że chętniej zasiadamy przed telewizorem czy komputerem, zamiast korzystać ze spacerów. Nasz zapał do podejmowania aktywności fizycznej znacznie spada. Zamiast narażać się na spadek kondycji i gorsze samopoczucie, warto zadbać o siebie i utrzymać organizm w dobrej formie, pomimo niesprzyjającej pogody.
Ze statystyk wynika, że aż osiemdziesiąt procent chorób serca można by uniknąć, dzięki odpowiedniemu stylowi życia. Udar natomiast jest czwartą przyczyną śmierci w wymiarze globalnym. Tymczasem wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by móc zachować zdrowie serca.
Każdego z nas od czasu do czasu dopada chęć zjedzenia między posiłkami jakiegoś smakołyku. Niestety w takich sytuacjach sięgamy po czekoladowe batoniki, chipsy czy inne niezdrowe, często wypełnione konserwantami przysmaki. Tymczasem jedzenie między posiłkami może być elementem zdrowego stylu życia, jednak pod warunkiem, że wybierzemy jedynie zdrowe przekąski.
Po śmierci Besse Cooper i Jiroemona Kimury kandydatka do tytułu najstarszej osoby na świecie to 116-letnia Fu Suquing. Choć miano to przyznano w międzyczasie Japonce Misao Okawie, obecnie jest dyskutowane.
To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Są łatwo dostępne i stanowią składnik wielu powszechnie znanych i lubianych w Polsce dań. Wkrótce zaczną się zbiory, więc poniżej kilka ciekawych faktów, które - pomimo kariery jabłek na rodzimej ziemi - nie są powszechnie znane.
Jedzenie większej ilości świeżych owoców jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, natomiast picie wielu soków owocowych ma odwrotny skutek...
Dotychczas uważano, że to zapalenie powoduje ból, który odczuwamy tuż po zranieniu. Tymczasem odpowiedzialnymi za ból są bakterie gronkowca złocistego, które oddziałują bezpośrednio na nerwy. Wskazują na to wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Children’s Hospital w Bostonie i opublikowanych w magazynie „Nature”. Okazuje się, że nasze neurony czuciowe mogą osłabiać odpowiedź odpornościową organizmu, co czyni infekcję jeszcze bardziej dokuczliwą.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami