Liczba wyników: 3219
W nowym badaiu odkryto, że połowa pacjentów z łagodną formą COVID-19 ciągle była zakażona koronawirusem przez okres do ośmiu dni po ustąpieniu objawów, co oznacza, że przez ten czas mogła jeszcze zarażać inne osoby.
Warto jeść sojowe produkty, dzięki temu można lepiej zadbać o serce.
Pojawiają się doniesienia o rozmaitych lekach na COVID-19 i testach wykrywających koronawirusa, które - jak ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia - są sfałszowane.
Według Światowej Organizacji Zdrowia choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Jednocześnie zwraca się uwagę na to, że określone modyfikowalne czynniki, takie jak odpowiednia dieta i regularna aktywność fizyczna, mogą zmniejszyć ryzyko tych chorób. Według nowych badań istnieje też pewien związek między codziennymi gorącymi kąpielami i ryzykiem problemów serca, czy udarów.
24-go marca obchodziliśmy Światowy Dzień Guźlicy (ang. World Tuberculosis Day). Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mają pomóc przyspieszyć wysiłki na rzecz zapobiegania zachorowaniu na gruźlicę poprzez leczenie zapobiegawcze.
Niedawno świat obiegła wiadomość o przeprowadzonycm w Chinach badaniu, które miało wykazać, że osoby z grupą krwi A mogą być bardziej podatne na koronawirusa, natomiast osoby z krwią typu O mogą być bardziej odporne. Nie jest to jednak w pełni sprawdzone.
Po zabiegu ominięcia żołądkowo-jelitowego ryzyko złamań zwiększa się aż o około 30 procent. Taka operacja ma też związek z większym zagrożeniem upadkami.
COVID-19 to nowa zakaźna choroba wywoływana przez koronowirusa SARS-Cov-2. Według ostatnich danych pierwszy chory pojawił sie w Chinach w 2019 roku, tam też miał miejsce początek epidemii, która z czasem rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty. 11 marca 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie ogłosiła pandemię COVID-19.
Oto kolejne dowody na to, że siedzący styl życia oznacza wyższe ryzyko problemów zdrowotnych. Odkryto, że starsze kobiety, które większość dnia spędzają na siedząco, cechują się wyższym zagrożeniem zawałów.
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.