Liczba wyników: 5631
Zmiana w ilości jedzonej dziennie dawki soli może wyjaśniać zaostrzenie egzemy, czyli dolegliwości skórnej przyjmującej formę swędzącej wysypki, zaczerwienia, stanu zapalnego skóry.
Aktywność fizyczna w środowisku naturalnym zapobiega prawie 13 tysiącom przypadków chorób niezakaźnych rocznie w Anglii i pozwala zaoszczędzić na kosztach leczenia o ponad 100 milionów funtów.
Zaburzenie objadania się może trwać nawet kilka lat. Jak wynika z badań McLean Hospital u 61 proc. nowo zdiagnozowanych pacjentów i 45 proc. osób z wcześniejszą diagnozą problem trwał odpowiednio 2,5 i 5 lat od wstępnego rozpoznania.
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Oznaczanie żywności i napojów informacją o ilości i rodzaju ćwiczeń niezbędnych do spalenia kalorii danego produktu może być skuteczniejszym sposobem zachęcania ludzi do dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych, mówią eksperci.
Poczucie przynależności do grupy społecznej może mieć znaczący wpływ na nasze wybory żywieniowe,.
Bardzo ciepłe noce znacznie zwiększają ryzyko udaru, ostrzegają eksperci z Helmholtz Munich i Augsburg University Hospital.
Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców z Leverhulme Centre for Demographic Science w Oksfordzie, pandemia Covid-19 spowodowała spadek średniej długości życia w Europie nienotowany od czasów II wojny światowej i był większy niż ten obserwowany po rozpadzie bloku wschodniego w krajach Europy Środkowo-Wschodniej.
Jeśli zastanawiasz się, dlaczego weszłaś w menopauzę wcześniej lub później niż inne kobiety, przypomnij sobie, jak to było z twoją mamą. Rola genetyki jest kluczowa w określaniu wieku kobiety, w którym rozpoczyna się u niej menopauza.
Istnieją genetyczne powiązania między nieswoistym zapaleniem jelit (inflammatory bowel disease, IBD) a chorobą Parkinsona (PD).
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami