Liczba wyników: 3573
Czy może istnieć coś takiego jak Muzeum Falsyfikatów? Okazuje się, że jak najbardziej. I na dodatek znajduje się niezbyt daleko od naszej granicy - w niemieckiej Brandenburgii.
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Piękna, ciepła i opiekuńcza. Taka była „Królowa ludzkich serc”. Ukochana przez rodaków i podziwiana przez cały świat - Księżna Diana zmarła tragicznie 31 sierpnia 1997 roku. Choć od pamiętnego wypadku minęło już blisko 20 lat, to wciąż wielu zastanawia się nad przebiegiem wydarzeń tego dnia. W rocznicę jej śmierci telewizja TLC wyemituje trzygodzinny dokument opowiadający historię jej życia. Nie zabraknie ekskluzywnego materiału, fragmentów wywiadów z Lady Di oraz świeżego spojrzenia na teorie spiskowe dotyczące jej śmierci. Emisja już 31 sierpnia o godzinie 22.30.
Lato w pełni, kramy na bazarkach kuszą bogactwem aromatycznych, dojrzałych warzyw i owoców. To znak, że czas na przygotowanie zimowych przetworów, dzięki którym również w mroźne dni będziemy mogli rozkoszować się zapachami i smakami lata! Najzdrowsze oczywiście będą te, które zrobimy sami, z naturalnych produktów. Oto kilka prostych tricków na przygotowanie przetworów, w łatwy sposób.
Podróże egzotyczne to większe ryzyko zachorowań. Odpowiednia profilaktyka obejmuje nie tylko szczepienia ochronne. Tym bardziej że na malarię – określaną jako największego zabójcę podróżnych – szczepionki nie ma. Ochrona przed komarami staje się kluczowa w podróżach tropikalnych ze względu na coraz częstsze występowanie chorób wirusowych jak denga czy choroba wywoływana przez wirus Zika. Turyści powinni także pamiętać o tym, że w wielu z tych krajów dostęp do opieki zdrowotnej nie jest tak dobry jak w UE.
Zapotrzebowanie na energię zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej czy uwarunkowań genetycznych. Szacuje się, że u większości ludzi zapotrzebowanie na energię pochodzącą z węglowodanów plasuje się na poziomie 45–55 proc. Chodzi przede wszystkim o węglowodany złożone, ale w tej kategorii mieszczą się również cukry proste. Ich spożycie należy zwiększać w zależności od aktywności fizycznej czy intelektualnej.
Zewsząd dowiadujemy się co robić, by zachować młody wygląd i stan umysłu, ale starość nie powinna być widziana w czarnych barwach. Owszem, może wiązać się ze spadkiem fizycznych możliwości, koniecznością walki z określonymi chorobami, czy pewnymi problemami poznawczymi, ale to nie jest cały jej obraz. Dla odmiany, zerknij, co można zyskać dzięki starszemu wiekowi.
Obsesyjne sprawdzanie każdej wiadomości i powiadomienia o aktywności znajomych, ciągłe odświeżanie poczty elektronicznej czy przeglądanie newsów w czasie wolnym świadczy o tym, że chęć bycia online jest już nie tylko naszym nawykiem, lecz także nałogiem. Zdaniem psychologów, by się od nich uwolnić, najlepiej zacząć od małych kroków. Warto na przykład ustalić sobie limity czasowe na korzystanie z internetu i mediów społecznościowych. Całkowity detoks zamiast pomóc może się stać źródłem dodatkowego stresu.
Letnie miesiące nie nastrajają do robienia porządków ze zdrowiem, ale paradoksalnie właśnie teraz jest to najprostsze. Przyroda nam sprzyja i podaje jak na tacy to, co najlepsze. Lato jest idealną porą roku na wzmocnienie organizmu, jeśli jesienią i zimą chcemy uniknąć przeziębienia i grypy.
Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli. Już dwie jej łyżki powodują znaczący wzrost ciśnienia krwi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami