Liczba wyników: 3720
Eksperci ostrzegają, że u osób, u których w wieku 30 lat zdiagnozowano cukrzycę typu 2, średnia długość życia może skrócić się nawet o 14 lat.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Zdrowy tryb życia obejmujący umiarkowane spożycie alkoholu, zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną, odpowiedni sen i częste kontakty społeczne, przy jednoczesnym niepaleniu papierosów i unikaniu siedzącego trybu życia, zmniejsza ryzyko depresji.
Testy z udziałem ponad 15 tysięcy osób pokazały, że sprawność fizyczna wiąże się z niższym prawdopodobieństwem wystąpienia migotania przedsionków i udaru mózgu.
Ludzie, którzy przestrzegają śródziemnomorskiego stylu życia, mają niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i z powodu raka, mówią medycy z La Universidad Autónoma de Madrid i Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Wśród zmian w stylu życia, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, stosowanie diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) może mieć największy wpływ na ludzi w młodym i średnim wieku z nadciśnieniem pierwszego stopnia.
Jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera jest zaburzenie rytmu dobowego organizmu, czyli wewnętrznego zegara biologicznego regulującego wiele procesów fizjologicznych. Niemal 80 proc. osób chorych na Alzheimera doświadcza tych problemów, w tym kłopotów ze snem i pogorszenia funkcji poznawczych późniejszą porą.
Dławica piersiowa to efekt niedotlenienia serca, do którego doprowadzamy swoimi zaniedbaniami i niezdrowym stylem życia. To oznacza większe ryzyko zawału serca, udaru mózgu i wielu innych chorób kardiologicznych, a w efekcie krócej żyją. Zobacz co zrobić, by uniknąć tego zagrożenia.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Ekstrakt z głogu znacząco osłabia objawy niewydolności serca.