Liczba wyników: 3336
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
Sądzono, że związek między pragnieniem a uwagą działa tylko jednokierunkowo: kiedy dana osoba czegoś pragnie, skupia na tym swoją uwagę. Teraz nowe badania ujawniają, że ta zależność działa również w drugą stronę: zwiększenie koncentracji danego człowieka na jakiejś rzeczy sprawia, że pragnie on jej jeszcze bardziej.
W eksperymencie na szczurach odkryto, że jedzenie truskawek zmniejsza szkody, jakie alkohol może wyrządzić błonie śluzowej żołądka.
Rehabilitacja poznawcza jest skuteczna w leczeniu zaburzeń związanych ze stwardnieniem rozsianym.
Większość czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD) dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
Chyba każdy już wie, że ćwiczenia są korzystne. Wiele osób zdaje sobie sprawę, że regularny wysiłek pozwala zachować silne mięśnie i stawy oraz zwalczać niektóre choroby. Mniej powszechna jest jednak wiedza o tym, dlaczego i w jaki sposób aktywność fizyczna została wbudowana w biologię człowieka.
Nieswoiste zapalenie jelit (IBD) to bolesna dolegliwość, która może powodować ciężką biegunkę i zmęczenie. Leczenie obejmuje stosowanie leków i zabiegi chirurgiczne. Teraz ustalono, że proste działanie może złagodzić zapalenie okrężnicy i poprawić zdrowie jelit. Jak się okazuje, mniej niż miseczka truskawek dziennie może pomóc leczyć wspomnianą chorobę.
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
Osoby, które często jedzą owoce, częściej deklarują dobre samopoczucie psychiczne i rzadziej odczuwają objawy depresji niż pozostali.