Liczba wyników: 5582
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Ponad 47 tysięcy osób zmarło w Europie w wyniku wysokich temperatur w 2023 roku, najcieplejszym roku w historii pomiarów na świecie i drugim najcieplejszym w Europie. Takie są szacunki badania przeprowadzonego przez Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).
Przekąski dostarczają średnio około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania kalorycznego większości ludzi w USA. Okazuje się, że na wielkość jedzonych porcji wpływa forma produktu.
Wrażliwość afektywna na zanieczyszczenie powietrza (Affective sensitivity to air pollution, ASAP) opisuje stopień, w jakim nastrój zmienia się wraz z codziennymi zmianami zanieczyszczenia powietrza.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Spadek poziomu potasu we krwi spowodowany przez leki moczopędne powszechnie przepisywane na nadciśnienie może być przyczyną ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Istnieje związek między stosowaniem diety bogatej w witaminy i minerały, zwłaszcza takiej, która nie zawiera dużej ilości dodatkowego cukru, a młodszym wiekiem biologicznym na poziomie komórkowym.
Stosowanie akupunktury może zwiększyć skuteczność standardowej opieki medycznej, zmniejszając nasilenie przewlekłego bólu i depresji.
Mniej znany kannabinoid o nazwie kannabigerol (Cannabigerol, CBG), skutecznie zmniejszył niepokój bez odurzenia typowego dla całej rośliny konopi. Może też nawet mieć pewne efekty poprawiające pamięć.
Behawioryści z Uniwersytetu w Lincoln w Wielkiej Brytanii odkryli, że wypełnienie pomieszczeń uspokajającymi feromonami może być kluczem do spokoju w domu, w którym pod jednym dachem żyją zarówno psy, jak i koty.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami