Liczba wyników: 4210
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Zwracanie większej uwagi na wewnętrzne doznania cielesne może poprawić ocenę własnego ciała.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Birmingham, ludzie, którzy często mają nieprzyjemne sny w wieku średnim, są bardziej narażeni na demencję w późniejszym życiu.
W Tel Awiwie opracowano metodę, która wykorzystuje testy muzyczne i przenośne urządzenie do pomiaru aktywności mózgu, by wykryć osłabienie funkcji poznawczych u ludzi w starszym wieku. Cały proces polega na pomiarze 15-minutowej aktywności elektrycznej mózgu podczas wykonywania prostych zadań muzycznych i może być łatwo stosowany przez każdego członka personelu w dowolnej placówce medycznej.
Aż dziewięć na dziesięć osób nie sypia dobrze w nocy. Zaburzenia snu zaś wiążą się z wyższym prawdopodobieństwem chorób serca i udaru mózgu. medycy oszacowali, że siedmiu na dziesięć z tych chorób można by zapobiec, gdyby wszyscy odpowiednio sypiali.
Przeciwciała monoklonalne stosowane w leczeniu astmy i egzemy mogą poprawić przeżycie pacjentów z COVID-19 i to zarówno, gdy choroba cechuje się średnim stopniem nasilenia, jak i gdy ma ciężki przebieg.
Przewlekły, przedłużający się stres może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Wśród sposobów na osłabienie zestresowania jest jedzenie posiłków wraz z innymi ludźmi.
Otyłość jest drugą najczęstszą przyczyną przedwczesnych śmierci w Ameryce Północnej i Europie. Oceniono związek między trudnościami związanymi z dostępem do żywności i otyłością. Wykorzystując dane największych amerykańskich agencji rządowych, sprawdzono relacje pomiędzy między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i życiem na pustyni żywnościowej (na obszarze o ograniczonym dostępie do niedrogiego i pożywnego jedzenia) a otyłością.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami