Liczba wyników: 251
Niektóre elementy naszego menu odznaczają się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, stąd liczne diety i rekomendacje co do posiłków, które mają zapobiegać rozmaitym dolegliwościom. Okazuje się, że pewne przyprawy pozytywnie ooddziałują na zdrowie mózgu i kondycję umysłową.
Przygotowując wigilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.
Okres jesienno-zimowy do czas wzmożonej podatności na przeziębienia. Aura jest nieprzewidywalna, występują duże wahania temperatur i nagłe załamania pogody, a układ immunologiczny zmuszony jest toczyć nieustanną walkę z wirusami i infekcjami, które tylko czekają, żeby zmusić nas do pozostania w łóżku. Recepta na chorobę jest prosta – wystarczy nie chorować. Tylko jak to zrobić?
Kurkuma, cynamon i pieprz cayenne – to przyprawy, które niewątpliwie znalazłyby się w eliksirze młodości. O ile oczywiście zostałby on kiedykolwiek przygotowany. Mimo to warto pamiętać o cennych właściwościach tych substancji.
Kiedy pogoda zmieni się na prawdziwie majową - ciepła, słoneczną i przyjemną, chętnie udamy się do ogródków, na działkę, czy na wieś, aby pogrillować. Warto wówczas pamiętać o dodaniu ziół i przypraw do grillowanego mięsa - będzie smaczne i zdrowe, doprawianie potraw pomoże bowiem obniżyć ryzyko raka.
Wakacyjne wyjazdy to czas, aby nacieszyć podniebienie różnymi regionalnymi specjałami. Dieta bogata w przyprawy, wspomagające odchudzanie pozwoli zachować formę podczas wakacji i tuż po ich zakończeniu.
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Stan zapalny to reakcja organizmu na uszkodzenia czy zaburzenia. Jest niezbędny dla naturalnego procesu gojenia się ran czy regeneracji. Jeśli jednak się przedłuża i organizm trwa w nim przez dłuższy okres, może prowadzić to do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Co istotne, wiele czynników zenętrznych ma wpływ na poziom stanów zapalnych w ciele, należą do nich m. in. zanieczyszczenie powietrza i nadmiar kilogramów.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przypraw, ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowości znakowania przypraw na zgodność z obowiązującymi przepisami. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przypraw, ze szczególnym uwzględnieniem poprawności znakowania przypraw, w tym głównie mieszanek przypraw, na zgodność z obowiązującymi przepisami.
Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.