Liczba wyników: 7675
Poziom glukozy we krwi ma istotny wpływ na zdolność zapamiętywania. Szczególnie diabetycy powinni kontrolować glikemię.
Cukrzyca typu 2. stała się już chorobą cywilizacyjną. Schorzenie to jest powiązane z trybem życia człowieka i jego nawykami żywieniowymi. Sprzyjają mu nadwaga, otyłość i brak ruchu. Natura dla przetrwania gatunku wymyśliła możliwość magazynowania energii, lecz zupełnie nie przewidziała cywilizowanego świata, w którym człowiek ma pokarmu pod dostatkiem i by, żyć nie musi się właściwie ruszać... W obliczu zagrożenia cukrzycą wystarczy proste badanie, które pozwoli uchronić się przed tą poważną chorobą.
Połączenie treningu aerobowego i oporowego może być bardziej skuteczne niż wszelki inny rodzaj ćwiczeń w pomaganiu ludziom z cukrzycą w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Osoby, które były aktywne fizycznie po południu, miały większy spadek poziomu cukru we krwi niż ci, którzy największy wysiłek podejmowali w innych porach dnia.
Opracowano nowy sposób pomiaru poziomu cukru, bez pobierania krwi. Rewolucyjna, nieinwazyjna technika pozwala dokonywać pomiarów za pomocą umieszczanego pod skórą czujnika glukozy opartego na falach elektromagnetycznych.
Niewielkie ilości czekolady zjedzone rano mogą obniżyć poziom cukru we krwi i wspomóc organizm w spalaniu tłuszczu.
Opracowano tatuaż, który umożliwia bezbolesne monitorowanie stężenia glukozy we krwi diabetyków.
Cukrzyca to postępująca choroba, która wpływa na zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi. U wielu pacjentów nasila się wraz z czasem i ilość cukru we krwi staje się trudniejsza do regulowania. Agoniści receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), np. semaglutyd, zapewniają pacjentom większą kontrolę nad obniżaniem glukozy.
Niemal każdy nowoczesny telefon komórkowy ma wbudowany kompas, czyli magnetometr, który wykrywa kierunek ziemskiego pola magnetycznego i dostarcza informacji kluczowych dla nawigacji. Teraz uczeni opracowali technikę wykorzystującą zwykły magnetometr telefonu komórkowego do zupełnie innych celów - do pomiaru z dużą dokładnością stężenia glukozy, markera cukrzycy.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.