Liczba wyników: 521
Orientalne smaki od lat cieszą się ogromnym zainteresowaniem odważnych poszukiwaczy nowych wrażeń kulinarnych. Dzięki produktom dobrej jakości i dostępności charakterystycznych przypraw, te aromatyczne specjały możemy przygotować również we własnym domu.
Nowym trendem wśród osób, które stawiają na zdrowy tryb życia jest fleksitarianizm. To dieta, której przestrzeganie wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych potraw mięsnych. Dlaczego warto się na nią zdecydować? Jakie korzyści niesie dla naszego organizmu i środowiska? Poznaj fleksitarianizm i żyj zdrowiej.
Czy wiesz, które ze świątecznych potraw są najbardziej kaloryczne, a które możemy smakować bez obaw o naszą figurę? Zapraszamy na przegląd najpopularniejszych świątecznych przysmaków dokonany wspólnie z dietetykiem.
Dla wielu z nas święta Bożego Narodzenia oznaczają przede wszystkim spotkania z rodziną i wspólne godziny spędzone przy stole. W świątecznym menu obowiązkowym muszą znaleźć się tradycyjne potrawy wigilijne – pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp i czerwony barszcz z uszkami.
Tradycyjne potrawy przyrządzane na grillu, jak np. kiełbaska czy karkówka, chociaż kuszą nas aromatem i smakiem, to mogą odstraszać ilością kalorii. Nie musi tak być, jeśli skorzystamy z przepisów przygotowanych przez dietetyka. Dzięki nim nawet burgery czy szaszłyki będą smaczne i zdecydowanie mniej kaloryczne.
Jeśli masz problemy żołądkowe, dręczy cię biegunka lub zaparcia, czy zmagasz się z innymi dolegliwościami układu pokarmowego, zaserwuj sobie lekkostrawną dietę, a szybko poczujesz się lepiej.
Z okazji Halloween prezentujemy listę „potraw”, które wzbudzają strach w gardle i powodują gęsią skórkę. Larwy mrówek, grillowany nietoperz, smażony grzechotnik, a może tysiącletnie jaja? Oto ekstremalne menu, które może zagwarantować naprawdę mocne doznania – nie tylko smakowe.
Osobowość może być czynnikiem decydującym o tym, czy ludzie preferują mdłe jedzenie, czy też ostre.
Gotowanie, pieczenie, czy smażenie nie tylko zmienia smak potraw, wpływa także na ich wartość odżywczą.
W wielu krajach popularnym składnikiem kulinarnym są produkty fermentowane. To nie przypadek, że są powszechne: sfermentowana żywność to coś więcej niż tylko metoda konserwacji.