Liczba wyników: 2677
Cukrzyca typu 2 może być spowodowana gromadzeniem się tłuszczu w trzustce, a pozbycie tkanki tłuszczowej dzięki utracie na wadze pozwala wyleczyć chorobę.
Od dawna wiadomo, że sposób odżywiania się ma wpływ na poziom zagrożenia cukrzycą i kontrolę samej choroby. Teraz ustalono, że odpowiedni jadłospis może nie tylko zahamować rozwój cukrzycy, ale wręcz ją wyleczyć.
Dieta śródziemnomorska należy do najpowszechniej polecanych, bo wiele badań wykazało, że daje silne prozdrowotne efekty. Jednym z nich jest pozbycie się syndromu metabolicznego.
Naukowcy z Tokyo University of Science zidentyfikowali znajdujący się w borówkach czernicach (czarnych jagodach) związek, który może być skuteczny w leczeniu przewlekłych chorób zapalnych.
Choroby i urazy oczu są dość powszechnym na całym świecie. Bezpieczne i skuteczne podawanie leków do oka jest jednak trudne ze względu na specyfikę tych narządów. Teraz uczeni opracowali soczewkę, która jest zaopatrzona w mikroigły mogące przenikać do powierzchniowej tkanki ocznej i w sposób kontrolowany aplikować leki, co ułatwi leczenie poważnych problemów ze wzrokiem.
Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca i bólów głowy, zmęczenia oraz nudności. Picie alkoholu ma również związek z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, marskością wątroby i zaburzeniami odporności. Jednym ze sposobów uniknięcia tych konsekwencji jest oczywiście ograniczenie picia napojów wyskokowych, jednak uczeni z Chin znaleźli sposób łagodzenia kaca i innych niepożądanych skutków - genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
Migreny to rodzaj powtarzających się silnych bólów głowy, które mogą mieć istotny negatywny wpływ na jakość życia. Atakom choroby często towarzyszą nudności, wymioty i zwiększona wrażliwość na światło. Na migreny cierpi 10-12 proc. populacji. Choroba jest bardzo uciążliwa i znacznie obniża jakość życia. Dotychczas nie opracowano w pełni skutecznego leku na tę przypadłość. Na chorobę częściej zapadają kobiety, stanowią około 70 proc. pacjentów.
Wśród licznych przyczyn, które wpływają na występowanie bólów głowy, wskazuje się także wybór diety. Produkty spożywcze, mogą być nawet w ponad 30% przyczyną pojawiania się i nasilania migreny. Jakość pożywienia, sposób łączenia poszczególnych produktów ale także nawyki żywieniowe i smakowe to zatem znaczący wśród kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.
Co znaczy migrena, wie tylko ten kto choć raz jej doświadczył. Pozostali podchodzą raczej sceptycznie do tego zagadnienia i często traktują cierpiących na migrenę z przymrużeniem oka lub nawet lekceważeniem.
Migrena należy do chorób lekceważonych, ponieważ jej obawy nie zawsze są widoczne dla otoczenia, tymczasem schorzenie to dotyka 10-12% populacji i jest niezwykle uciążliwe i bolesne. Sprawę pogarsza fakt, że nie istnieje medykament mogący wyleczyć opisywaną przypadłość. Chorobę definiuje się jako gwałtowny, okresowy, pulsujący ból głowy. Częściej zapadają na nią kobiety, stanowią około 70% chorych.