Liczba wyników: 12
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.
Niewielu z nas wie, co to jest amarantus i dlaczego tak naprawdę jest ważny. A szkoda, gdyż jest to roślina cenna i użyteczna, o bardzo szerokim zakresie zastosowań. Amarantus to roślina nazywana często zbożem XXI wieku, chociaż znana była dobrze już Majom i innym rdzennym mieszkańcom Ameryki, gdzie stanowiła jedną z najważniejszych spożywczych roślin uprawnych obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli. Współczesne badania dowodzą, że amarantus jest wskazany dla osób cierpiących na nadciśnienie i chorobę wieńcową.
Uprawiany w Ameryce i Azji amarantus bywa wykorzystywany do produkcji mąki, z której powstają inne produkty spożywcze. Roślina wykazuje także właściwości prozdrowotne - może być pomocna w walce z chorobami serca czy poprawie działania układu odpornościowego.
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Warto dbać o różnorodność swoich posiłków. Monotonia żywieniowa może prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak w zapracowanym świecie znaleźć czas na zdrowsze odżywianie? Poniżej kilka wskazówek.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
Wątroba dba o nas ale czy my dbamy o nią? Jeżeli możemy trafić przez żołądek do serca, to czy do wątroby również? Oczywiście! O to kilka produktów, które warto wdrożyć do codziennej diety, aby wspomóc pracę wątroby i choć trochę o nią zadbać, tak jak ona dba o nas. Co pomoże nam zregenerować wątrobę?
Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.
Na początku jesieni łatwo padamy ofiarą przeziębień i grypy. Żeby się przed tym uchronić trzeba zadbać o wzmocnienie odporności. Podstawą jest dostarczenie sobie odpowiednich witamin, minerałów i tłuszczy.
Przejście na zdrową dietę często niesłusznie wydaje się trudne i skomplikowane, przede wszystkim dlatego, że widzimy je, jako całkowite i drastyczne odcięcie od dawnych przyzwyczajeń. Wcale nie musi tak być! Wystarczy oprzeć dietę na starych, ulubionych przepisach, używając w nich zdrowych, pomysłowych substytutów.