Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-23 20:48 autor: Eska1954

5 367 odsłon

Jakiej soli używacie?

Nie od dziś wiadomo,że sól jest szkodliwa,jednak wyeliminować jej zupełnie z naszej kuchni się nie da.Oglądałam swego czasu program "Wiem co jem" i tam właśnie był poruszony temat antyzbrylacza E536

...okazuje się, że nawet do soli można dodać chemii - tak zwanego antyzbrylacza (symbol E536). Nazwa antyzbrylacz brzmi lepiej niż prawdziwa nazwa chemiczna tego dodatku: żelazocyjanek potasu, prawda?(znalezione w necie)

Od tego czasu przetestowałam na półkach Kauflanda wiele gatunków soli i znalazłam tylko jedną bez tego dodatku.Jest to sól Kłodawska,gruba,ale do solniczki mielę ją w młynku do kawy.

 

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-23 22:03 autor odpowiedzi: bacha52

    Ja używam zwykłej jodowanej.Grubą tylko do przetworów na zimę.

    Eska1954 skomentował/a odpowiedź 2014-01-23 22:35

    To sprawdź jej skład(na pewno ma E536),a później poczytaj w necie o żelazocyjanku

    Oceń odpowiedź 0 16

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-24 00:04 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Ja używam jodowaną, normalną ale nie używam jej w nadmiarze.

    Oceń odpowiedź 0 13

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 13:51 autor odpowiedzi: robuch

    Jestem osobą z problemami miażdżycowymi, więc staram się unikać soli, Jeśli muszę, to stosuję sól o obnizonej zawartości sodu ( do kupienia w niektórych marketach lub w aptece). DZo potraw na zimno zamiast soli stosuję suszone oregano - świetnie zastępuje sól i ułatwia trawienie.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-29 12:31 autor odpowiedzi: toldzio6

    Ja używam drobną jodowaną.grubej soli używam latem do przetworów.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 17:26 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Soli używam niewiele bo niezdrowa.Jeżeli sole to solą morską,muszę sprawdzić czy ta też ma ten antyzbrylacz.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-27 08:27 autor odpowiedzi: smiling

    ja używam soli morskiej natomiast do robienia przetwortów z warzyw ( ogórki kapusta czy jakiekolwiek sałatki)to sól kamienna nie jodowana

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-31 15:49 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Sprawdziłem-morska też ma antyzbrylacz

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Zdrowa żywność

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania