2014-02-22 21:41 autor: vandi
4 597 odsłon
Kategoria: Zdrowa dieta
2014-02-22 21:56 autor odpowiedzi: KarolI
2014-02-22 23:20 autor odpowiedzi: smiling
2014-02-23 11:02 autor odpowiedzi: KarolI
2014-02-25 13:42 autor odpowiedzi: LECHO
Olej kokosowy zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90%), w tym: około 44% kwasu laurynowego, do 18% kwasu mirystynowego, 11% kwasu palmitynowego, od 5 do 11% kwasu kaprylowego, od 4 do 9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, około 7% kwasu oleinowego, 2% kwasu linolowego i od 0,5 do 1,5% kwasu kapronowego. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Zawartość poszczególnych substancji jest uzależniona od warunków, w jakich powstał surowiec (warunków lokalnych dla poszczególnych plantacji palmowych, warunków pogodowch, nasłonecznienia itp.).
informacje zaczerpnięte z olejkokosowy.com
2014-03-07 21:26 autor odpowiedzi: Elżbieta Kasztelaniec - Mikrobiolog, Specjalista Dietetyki Medycyny Chińskiej
Olej kokosowy ma konsystencję stałą i jest bardzo odporny na wysokie temperatury, dlatego też głownie używamy go do smażenia. W związku z powyższym wiele witamin czy minerałow ulega zniszczeniu.
Możemy też stosować go w kosmetyce i wtedy te wyzej wymienione minerały będą wchłaniane.
2014-03-31 23:41 autor odpowiedzi: smiling
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
dietetyk_m
2014-03-27 08:01
babciela
2018-07-28 21:23