Porady - pytania i odpowiedzi

2014-02-16 17:41 autor: dzidek49

33 366 odsłon

Do jakiej temperatury można do mleka dodawać miód?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-02-18 21:34 autor odpowiedzi: gajmar

    Miód można dodac do każdego mleka, nawet gorącego, wtedy jest ono posłodzony miodem. Aby miód nie utracił swoich leczniczych wartosci zawartych w enzymach należy "miodzić" napoje letnie do ok. 40 stopni.

    Ocena odpowiedzi 3 6

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-18 21:34 autor odpowiedzi: gratka

    Przy  każdej temperaturze można do mleka dodawać miód, jednak sens to ma wówczas, gdy temperatura ( ciepło) nie niszczy unikalnych właściwości miodu. Niektorzy oceniają, że powyżej 40 stopni nie należy. 

    Bialka ścinają się przy temperaturze powyżej 60 C, więc organiczne substancje czynne mogą się wówczas rozkładać. Nie przekraczać 60C. 

    Ocena odpowiedzi 1 6

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-18 21:34 autor odpowiedzi: Yvet

    Maksymalnie do 40 stopni.

    W wyzszej temperaturze miód traci swoje własciwości.

    Ocena odpowiedzi 2 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-18 21:35 autor odpowiedzi: frank566

    Właśnie parę dni temu słuchałem audycji radiowej na ten temat. Otóż miód winno sie rozpuszczać w płynach o temp do 40 stC i odstawić na jakiś czas aby uaktywniły się enzymy w nim zawarte. Wówczas dopiero wypić.

    Ja robiłem taki błąd, że słodziłem sobie poranną kawę miodem nie odczekując aż się ostudzi. Nie mówiąc już o aktywowaniu enzymów.

    pozdrawiam

    Ocena odpowiedzi 0 7

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-18 21:36 autor odpowiedzi: LECHO

    do wrzątku nie można dodawać miodu, ale do temperatury 80 stopni i niżej to już można- i warto, bo miód jest zdrowy!

    Ocena odpowiedzi 10 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-18 21:36 autor odpowiedzi: anatol61

    Miodu nie powinno się podgrzewać ani wlewać do mleka lub wody o zbyt wysokiej temperaturze, tzn. powyżej 40- 45 stopni Celsjusza, ponieważ traci on swoje cenne właściwości. . Przede wszystkim niszczone są enzymy i inne składniki o działaniu biotycznym. Dlatego miód należy dodawać do mleka  dopiero wówczas gdy  trochę przestygnie.

    Oceń odpowiedź 4 6

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-18 21:36 autor odpowiedzi: smiling

    nie ma się co tu dużo rozpisywać - krótko  żeby zachować jego własności lecznicze - bakteriobójcze , nie może być dodawany do gorącego mleka -  temp 50stopni  już parzy czyli powinna być poniżej tej temperatury - chyba że nam na jego własnościach nie zależy , a chcemy użyć go do słodzenia zamiast cukru

    Oceń odpowiedź 3 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-18 21:39 autor odpowiedzi: syderyt

    Pszczelarz powiedział mi, że miód zachowuje swoje wartości odżywcze max. do 40 st. I tylko do takiej temperatury można go podgrzać.

    Ocena odpowiedzi 3 8

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-18 21:39 autor odpowiedzi: akrim51

    ja dodaję łyżeczkę miodu do letniego mleka, sadzę że mleko ma około 40-tu stopni C

    Oceń odpowiedź 2 6

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-21 18:16 autor odpowiedzi: toy_

    do herbaty do 40 stopni....wiec tu pewnie podobnie

    Oceń odpowiedź 3 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-29 20:29 autor odpowiedzi: vandi

    Najlepiej wieczorem wlac do kubka wode odczekac jak bedzie letnia dodac miod i rano wypic wtedy enzymy sie uaktywnia.

    Ocena odpowiedzi 1 3

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Zdrowa dieta

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania