2014-02-16 17:41 autor: dzidek49
33 366 odsłon
Kategoria: Zdrowa dieta
2014-02-18 21:34 autor odpowiedzi: gajmar
Miód można dodac do każdego mleka, nawet gorącego, wtedy jest ono posłodzony miodem. Aby miód nie utracił swoich leczniczych wartosci zawartych w enzymach należy "miodzić" napoje letnie do ok. 40 stopni.
2014-02-18 21:34 autor odpowiedzi: gratka
Przy każdej temperaturze można do mleka dodawać miód, jednak sens to ma wówczas, gdy temperatura ( ciepło) nie niszczy unikalnych właściwości miodu. Niektorzy oceniają, że powyżej 40 stopni nie należy.
Bialka ścinają się przy temperaturze powyżej 60 C, więc organiczne substancje czynne mogą się wówczas rozkładać. Nie przekraczać 60C.
2014-02-18 21:34 autor odpowiedzi: Yvet
Maksymalnie do 40 stopni.
W wyzszej temperaturze miód traci swoje własciwości.
2014-02-18 21:35 autor odpowiedzi: frank566
Właśnie parę dni temu słuchałem audycji radiowej na ten temat. Otóż miód winno sie rozpuszczać w płynach o temp do 40 stC i odstawić na jakiś czas aby uaktywniły się enzymy w nim zawarte. Wówczas dopiero wypić.
Ja robiłem taki błąd, że słodziłem sobie poranną kawę miodem nie odczekując aż się ostudzi. Nie mówiąc już o aktywowaniu enzymów.
pozdrawiam
2014-02-18 21:36 autor odpowiedzi: LECHO
2014-02-18 21:36 autor odpowiedzi: anatol61
2014-02-18 21:36 autor odpowiedzi: smiling
2014-02-18 21:39 autor odpowiedzi: syderyt
2014-02-18 21:39 autor odpowiedzi: akrim51
2014-03-29 20:29 autor odpowiedzi: vandi
Dodano 2014-01-15 13:42 przez Janina1960
Czy picie mleka jest wskazane czy niezdrowe?
Dodano 2013-11-13 22:24 przez dabb
Czy miód Manuka jest lepszy od naszego rzepakowego lub innego krajowego miodu?
Dodano 2010-11-08 07:49 przez bocja
Gdzie kupic tabletki /bakterie / do zakwaszania mleka
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
dietetyk_m
2014-03-27 08:01
babciela
2018-07-28 21:23