Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-22 19:22 autor: Jadwiga.łódź

8 353 odsłon

Kurkuma

Czy kurkuma ma właściwości zdrowotne- znacie jakieś przepisy lecznicze na mieszanki?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-22 22:19 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    ma właściwości antybakteryjne.

    Oceń odpowiedź 0 13

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-23 07:53 autor odpowiedzi: bacha52

    Kurkuma Kurkuma (Ostryż Długi, Turmerik, Szafran Indyjski, Curcuma Longa) to przyprawa uprawiana w krajach azjatyckich od setek lat. Przez wielu naukowców i lekarzy uznawana za środek hamujący rozwój nowotworów. Ceniona przyprawa, barwnik a także lekarstwo. Posiada bogatą listę zastosowań w medycynie, kosmetyce oraz kuchni.

    Oceń odpowiedź 0 17

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-23 12:38 autor odpowiedzi: Eska1954

    Działa przeciwzapalnie,przyśpiesza gojenie ran,wspomaga leczenie wrzodów żołądka.

    Oceń odpowiedź 0 15

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 17:27 autor odpowiedzi: Kormoran

    Kurkuma to nie tylko przyprawa,ale również ma właściwości lecznicze.Naukowcy zwrócikil uwagę na korelację między spożyciem kurkumy a niską zachorowalnością na Alzhaimera.Odpowiedzialny za to jest aktywny składnik kurkumy "kurkuminoidy" stymuluje on system immunologiczny do niszczenia białka którego złogi utrudniają przewodzenie impulsów nerwowych.

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-11 01:07 autor odpowiedzi: LECHO

    Zdecydowanie- kurkuma jest zdrowa! Stosuje się ją m.in.  jako środek łagodzący dolegliwości żołądkowe. Poza tym, zawarte w niej substancje wykazują działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, a także coraz częściej docenianie właściwości antynowotworowe.

    » » » Przepisy anty rakowe Przepisy anty rakowe , , , , , Cały świat wydaje miliardy na poszukiwania leku na raka, a polscy naukowcy przetrząsnęli kuchenne szuflady i tam odnaleźli skuteczny środek na nowotwory. Okazało się, że pieprz i kurkuma doskonale chronią przed tą groźną chorobą. Odkrywcy diety, Janusz (70 l.) i Barbara (60 l.) Piciowie, specjalnie dla Czytelników "Super Expressu" przedstawiają przepisy na lecznicze potrawy. zdjęć (2) Agencja foto: Super Express

    O cudownej diecie, którą uznają największe sławy polskiej onkologii, pisaliśmy wczoraj. Dziś jej twórcy zdradzają szczegóły. Kuracja trwa trzy miesiące. Pierwszym etapem jest detoksykacja, czyli rezygnacja z mięsa na cały okres . W tym czasie należy pić mieszankę ziołową (przepis poniżej) przed głównymi posiłkami, których przykłady podajemy poniżej. Głównymi przyprawami w diecie jest kurkuma, pieprz i zioła. Kurkuma zmieszana z pieprzem zabija komórki rakowe. Olej lniany i oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy zastępują tłuszcze mięsne. Po trzymiesięcznej kuracji należy z mięs jeść tylko ekologiczne kurczaki, indyki, króliki i ryby oraz kasze, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Uwaga! Stosując dietę, nie rezygnuj z leczenia i skontaktuj się z lekarzem!

    Przepis na zioła detoksykacyjne

    Stołową łyżkę szałwii, po pół łyżki mięty, melisy i dziurawca parzyć 10 minut w 250 ml wody. Pić przed posiłkami przez dwa tygodnie. Potem zrobić dwa tygodnie przerwy. Cykl należy powtórzyć.

    Pasta z soczewicy

    Do szklanki ugotowanej soczewicy dodać 1 uduszoną na wodzie cebulę z kurkumą i pieprzem oraz ząbkiem startego czosnku, dodać 2 łyżki oleju z siemienia lnianego i szczyptę kminku, majeranku, soli, pół łyżki ziół prowansalskich, łyżkę zielonej pietruszki, koperku. Po dodaniu składników chwilę jeszcze pastę pogotować i dokładnie potem zmiksować, przed podaniem schłodzić.

    Przepis na przyprawę antyrakową:20 g kurkumy zmieszać z 5 g pieprzu. Dodać mieszankę do zup, gulaszów, sosów, sałatek, surówek.

    Oceń odpowiedź 2 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-20 04:04 autor odpowiedzi: smiling

    kurkuma ma własności lecznicze lecz ja stosuję imbir należy do tej samej rodziny i ma podobne działanie

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-29 20:35 autor odpowiedzi: vandi

    kurkuma ma wlasciwosci lecznicze i wszechstronne zastosowanie, ale jezeli bierzemy aspiryne to nie powinnismy jej stosowac

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2016-02-12 19:42 autor odpowiedzi: Camila

    Maseczka z kurkumą – przepis Przekonaj się, jak dobroczynne działanie na Twoją skórę będzie miała naturalna maseczka z kurkumą. Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczkę kurkumy 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki jogurtu (jeśli chcesz walczyć z trądzikiem) Wykonanie: 1. Wymieszać kurkumę, sok z cytryny i miód, aby powstało ciasto. 2. Nałożyć cienką warstwę na twarz i pozostawić do wyschnięcia na 20 minut. 3. Zmyj pod prysznicem, delikatnie masując. 4. Zastosuj ulubiony balsam. W obecnych czasach wiele osób ma uczulenia – zanim użyjesz maski sprawdź, czy i Ty nie jesteś uczulony na któryś z jej składnik poprzez nałożenie na skórę małej ilości produktu, zmycie i odczekanie 24h. Maseczkę można używać nawet codziennie, jednak pamiętaj, aby uważać na ręczniki! Warto dodać, że większość przypraw stosowanych w kuchni hinduskiej pomaga w dolegliwościach żołądkowych i reguluje przemianę materii. Do tych przypraw należą: kolendra, kmin, cynamon, kardamon, imbir, koper włoski, czy asafetyda (wszystkie można dostać w sklepach z produktami z całego świata). A cynamon i imbir mają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Jak stosować kurkumę? Przyprawę tę dodajemy na początku gotowania. W kuchni hinduskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw (szczególnie fasoli) oraz do domowych wypieków. Można stosować ją do barwienia jaj na twardo, omletów, sosów, sałatek, ryżu, zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach (w dużych ilościach nadaje potrawie intensywny smak – lepiej dodać jej mniej, niż przesadzić z ilością). Wystarczy 1/8 do 1 łyżeczki kurkumy na cztery porcje jajecznicy, omleta, warzyw, zupy czy ryżu. Koniecznie należy zmieszać kurkumę z papryką lub pieprzem. Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić. W połączeniu z papryką jej wchłanianie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczana w oliwie z oliwek (olej rzepakowy lub z siemienia lnianego). Kurkumę lepiej kupować osobno, gdyż w mieszance curry jest jej mało (tylko 20%).

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Zdrowa dieta

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania