Dostaliśmy ogromną torbę "działkowych" ogórków. Część poszła na małosolne, cześć w postaci mizerii, część faszerowana, ale zostało mnóstwo. CO jeszcze można z nich zrobić? Zaznaczam, że nie chodzi mi o przetwory ani dania gdzie ogórek nie jest podstawą a jedynie dodatkiem. Chętnie wypróbowałabym coś na ciepło - poproszę o propozycje ;-)
2011-03-01 21:16 autor odpowiedzi: kristy
Wpisz w wyszukiwarkę "ogórki nadziewane" - jest wiele przepisów na ogorki na cieplo. Pisalaś, Maxime, że nie chcesz już przetworów...ale skuś się na mizerię, którą robię od lat i kóra jest rewelacyjna zarówno do obiadu jak i do kanapek. "5 kg ogórków, 1 szkl. octu spirytusowego 10%
2 szkl. wody, 1 p. gorczycy, 1/2 kg cukru, 1 lyżka (czubata) stolowa soli, 3 cebule, 5 liści bobkowych, kilkanaście ziaren ziela i pieprzu.
Zagotować wodę z octem, cukrem, liśćmi pokruszonymi w kawalki, zielem, gorczycą , pieprzem i solą. Ostudzić. Posztkować ogórki w plasterki i posiekać cebulę. Zalewę z przyprawami wlać do miski z ogórkami i cebulą. Po 1/2 godzinie (jak ogórki puszczą sok) wlożyć do sloików (np. po majonezie) razem z plynem i pasteryzować od 20 min do 1/2 godz.l Wystudzić i się cieszyć zajadając calą zimę.
2014-01-21 12:36 autor odpowiedzi: Eska1954
2014-02-23 01:35 autor odpowiedzi: smiling
2015-09-18 23:57 autor odpowiedzi: smiling
Dodano 2014-07-24 22:16 przez dzidek49
Jak przygotować do kwaszenia i kisić ogórki aby nie były miękkie i puste w środku?
Dodano 2014-01-22 17:09 przez Jadwiga.łódź
Dodano 2014-01-15 21:31 przez dzidek49
Jak skutecznie zwalczać mączlika szklarniowego na pomidorach i ogórkach?
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02