Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-20 18:10 autor: anatol61

6 640 odsłon

Jak można wykorzystać skórki z owoców cytrusowych?

Jak można wykorzystać skórki z owoców cytrusowych?Z pomarańcz , cytryny i.t.p.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-20 18:15 autor odpowiedzi: bacha52

    Ususzyć skórki,włożyć do woreczka z tetry lub płótna i umieścić np. w szafie dla nadania jej nutki zapachowej.

    Oceń odpowiedź 0 15

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-20 18:46 autor odpowiedzi: angru46

    Skórki z pomarańczy  i cytryny/czyste / włożyc na przygotowany lekko słomkowy karmel wczesniej przygotowany na małej patelni. smażyc a po zasmażeniu włożyc do słoiczka . Można z powodzeniem pózniej wyjac, pokrajac na kosteczke i wraz z rodzynkami  dodawac do ciasta cwibaku lub dodac do spyrytusu zrobic cytrynówkę lub pomarańczówkę. Pycha!!!

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-20 20:10 autor odpowiedzi: Eska1954

    Sórki z dwóch pomarańczy zalać dwoma łyżkami oliwy z oliwek.Na drugi dzeń dodać do wanny z ciepła wodą i świetna,pachnąca kąpiel gotowa.

    Oceń odpowiedź 1 10

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-20 20:38 autor odpowiedzi: ciotka Klotka

    Skórki z cytryny można wykorzystać w kuchni jako metoda na mole, które tego zapachu nie lubią. Wystarczy porozkładać w szafkach. Świeże skórki mogą posłużyć też jako pochłaniacz nieprzyjemnego zapachu w lodówce.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-21 15:11 autor odpowiedzi: babciela

    W ogole nie wykorzystywac do celów spozywczych- są ogromnie nasączone chemia.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 13:44 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Przepis:

    -skórka z pomarańczy (dowolna ilość)

    -cukier

    Skórki wyszorować, sparzyć porządnie, wydłumać to białe mięsiwko aby pozostała sama cieniutka skórka. Pokroić w drobniusieńką kostkę. Polożyć cienką warstwę posiekanej skóry, przysypać cukrem- dokładnie ugnieść. Ponownie wartwa skórki, cukru-ugnieść . Tak do całkowitego napełnienia słoiczka. Na górze powinna być wartswa cukru. Odstawić w ciemne miejsce. Do spożycia gote po paru tygodniach.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-26 13:36 autor odpowiedzi: smiling

    a ja wykożystuję do nalewek ( n/p cytrynówki)żona do wypieków

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-19 00:32 autor odpowiedzi: smiling

    Sałatka z owoców cytrusowych

    1 cytryna

    4 pomarańcze

    1 łyżka brązowego cukru

    1 łyżeczka mielonego cynamonu

    2 grejpfruty

    Przygotowanie: 15 min | Czas dodatkowy: 2 godz., chłodzenie

    Wycisnąć sok z 1 pomarańczy i z cytryny i wymieszać soki w misce. Dodać cukier i cynamon i odstawić.



    Pozostałe pomarańcze i grejpfruty obrać i podzielić na cząstki. Pokroić na cienkie plasterki i ułożyć je na półmisku.




    Polać owoce sokiem.



    Przykryć folią spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Warzywa i owoce

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania