Odpowiedź udzielona: 2014-01-22 17:02 kategoria: Pozostałe dania
Proponuję zrobić majonez.Żółtka wymieszać z łyżką musztardyi ucierając cienkim strumieniem wlewać olej.Kiedyś nie był gotowego majonezu i właśnie tak się go przyrządzało. [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-01-23 13:15 kategoria: Dania główne
Golonkę rumienię ze wszystkich stron ,następnie duszę pod przykryciem a następnie dodaję ok 70 dkg kiszonej kapusty i duszę przez około 1 godzinę.Przyprawy w. g. indywidualnych preferencji.Nibo w gębie.Tak właściwie to nie wiem czy lepsza kapusta czy golonko.Smacznego [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-01-23 19:39 kategoria: Dania główne
... z listkiem laurowym i zielem angielskim,odsączm z wody,przyprawiam pieprzem,majerankiem,słodką papryką i na blaszce do piekarnika,aż sie pięknie przyrumieni i gotowa.
Nie wiem,czy ten przepis jest w necie,ale robię tak od dawna.Wujka Googla nie było wtedy jeszcze na świecie.
[ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-02-04 20:13 kategoria: Mięso i drób
...2 godziny natrzeć go przyprawami, ziołami itd. Piekarnik do którego wkładamy kurczaka powinien być nagrzany do 200-220stopni. Póżniej, gdy lekko się zrumieni możemy obniżyć temperaturę do 170-180stopni C. Aby kurczak był chrupki można polewać go wytwarzanym podzas pieczenia sokiem. Kurczaka nalezy p... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-02-05 19:03 kategoria: Zwierzęta: pozostałe
...iejszamy ryzyko zarażenia. Gdy dojdzie do ugryzienia i wyjęcia kleszcza należy dokładnie obserwować ugryzione miejsce tzn. sprawdzać czy nie robi się rumień itd. Co zrobić aby zapobiec ugryzieniu? Przede wszystkim idąc do lasu ubierzmy się tak, aby uniemożliwić kleszczowi ugryzienie nas. Spodnie wło... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-02-27 23:52 kategoria: Mięso i drób
..., natrzeć majerankiem i włożyć do rękawa piec w 180 stopniach C około 2 godzin następnie rozciąć delikatnie rękaw żeby się nie poparzyć i piec do zarumienienia oczywiście po rozcięciu rękawa sprawdzić czy jest miękka - ja jeszcze biorę na pędzelek miód i nacieram kaczusie - ładnie się rozpływa na... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-03-23 21:08 kategoria: Zrób to sam
... to skała wapienna, gdyż woda szybko ją wymyje), a także małe kamienie i otoczaki, które rozłożysz na dnie strumyka. Wodę z oczka wodnego na czubek strumienia będzie doprowadzać elastyczna rura. W przypadku konstrukcji małych rozmiarów wystarczy gumowy wąż. Bez wątpienia konieczne będzie także użyci... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-03-23 20:37 kategoria: Dania główne
...terki cytryny i cebuli. Przykrywamy i dusimy około 45 minut. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z rondla. Sos przecedzamy. Migdałowe płatki rumienimy na suchej patelni na brązowy kolor. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę i migdały.... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-03-24 17:06 kategoria: Pozostałe dania
...uścić na małej patelni i wlać masę jajeczną. Ustawić nieduży ogień , aby omlet smażył się bardzo wolno.
2.Po paru minutach zajrzeć, czy spód omleta zarumienił się i łopatką przerzucić na drugą stronę. Smażyć również na małym ogniu, ale króciutko.
3.W tym czasie , kiedy smaży się omlet robimy sos jag...
[ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-03-26 15:42 kategoria: Rekreacja
...łaskowyżu (do 1000 m n.p.m.) urozmaicony krasowymi formami w wysokich wąwozach z gęstą siecią wodną. Atrakcją są szlaki biegnące nierzadko środkiem strumieni, wsparte kilometrami drabin, mostków, łańcuchów i drewnianymi kładkami. jest coś pięknego [ czytaj całość ]