Porady - pytania i odpowiedzi

2011-07-25 22:09 autor: karina

9 991 odsłon

Co zrobić z dorady?

Wiem, że z grilla, robiłam, pychotka - tyle że przy tej pogodzie to mi się zepsują rybki zanim je zgrilluję. Ale większość innych przepisów tofilety z dorady a ja filetować nie umiem, nie lubie i nie mam narzędzi. Poproszę o fajny przepis na doradę w całości ale nie grillowaną.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-09-19 00:02 autor odpowiedzi: Kuchcik

    Dorada świetna ryba, od dawna znana i ceniona w kuchni śródziemnomorskiej (w starożytnej Grecji była rybą poświęconą Afrodycie). Ma delikatne i soczyste mięso, które łatwo odchodzi od ości, nadaje się więc także dla "rybnych niejadków'.
    Doradę można robić na wiele różnych sposobów. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest upieczenie jej w piekarniku w folii aluminiowej z czosnkiem i odrobiną oliwy, ale także zwykłe usmażenie. Jednak ja polecam nieco mniej popularne a bardzo smaczne sposoby - dorada pieczona w soli i dorada z grzankami. Możesz znaleźć je tu: http://www.klub.senior.pl/przepisy/Tomasso

    Oczywiście istnieje bardzo wiele innych przepisów - do dorady doskonale pasują oliwki, pomidory (świeze i suszone), śródziemnomorskie zioła i dobra oliwa.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-24 20:47 autor odpowiedzi: Eska1954

    Smażyłam panierowaną na oliwie z oliwek,bardzo smaczna ryba.

    Oceń odpowiedź 0 7

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 18:09 autor odpowiedzi: Kormoran

    Rybę natrzeć od środka sokiem z cytryny. Czosnek obrać, przekroić na połówki i razem z gałązką tymianku włożyć do wnętrza ryby. Formę żarood­porną wysypać warstwą soli na grubość palca. Ułożyć ryby i przykryć kolejną warstwą soli (aż do całkowitego przykrycia). Lekko docisnąć, następnie spry­skać wodą. Formę nakryć folią aluminiową. Rybę piec około 45 minut w tem­peraturze 250°C

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-08 03:34 autor odpowiedzi: smiling

    zrobiłbym ją tak jak pstrąga żadnego wymyśnego przepisu nie ma potrzeby szukać - rybka jest sama w sobie smakowita pozdrawiam
    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2014-02-24 20:02
    można ją upiec w masie solnej jak i z rusztu, a i w ziołach i foli aluminiowej  czyli tak jak się przygotowuje rybę do spożycia

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 18:09 autor odpowiedzi: vandi

    Badzo dobrze smakuje dorada  zmielona z cebulka z przyprawami , dodać jjko troche bułki ,i zrobić paluszki ,obsmażyć na oleju ,posypać pietruszka, dodać ziemniaki w plasterach obsmażone jest super.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-19 03:43 autor odpowiedzi: smiling

    maseło jajko bułeczka tarta sól i pieprz do smaku prosto a smacznie

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2017-02-21 01:13 autor odpowiedzi: Stawka

    Możliwości jest naprawdę sporo, wcale nie musisz się ograniczać do grillowania. W mojej ocenie dorada to bardzo wdzięczna ryba, którą można przyrządzić na wiele różnych sposobów. U nas dopiero zaczyna gościć na salonach, jednak na południu Europy od tysięcy lat jest cenionym składnikiem posiłków. Możesz spróbować przyrządzić doradę na blasze i upiec w piekarniku. Dodatkowo przyprawiasz ją według upodobań i podajesz np. z ziemniakami opiekanymi czy frytkami.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ryby i owoce morza

Eksperci radzą

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy