2014-02-12 15:12 autor: smiling
6 301 odsłon
Kategoria: Ryby i owoce morza
2014-02-12 15:42 autor odpowiedzi: LECHO
mam taki sprawdzony przepis:
SkładnikiCebule pokroić w talarki
Sledzie namoczyć w wodzie, potem w mleku, po ok. 2 godziny
Potem opłukać z mleka i poporcjować.
Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, zielem, listkiem i pieprzem.
Wrzucić cebulę i pogotować troszkę, aby zmiękła. Wystudzić.
W słoiku układać sledzie na zmianę z cebulą i zalać zalewą
Schłodzić najlepsze po 2 dniach.
Doskonałe na zimno jako przekąska lub można podać do nich ugotowane ziemniaczki i mamy postny obiad
śledziki tak zrobione- są smaczne, polecam!
2014-02-12 17:52 autor odpowiedzi: anatol61
W rubryce porady jest przepis na śledzie który sprawdziłem i bardzo mi zasmakowały.Są delikatne i ładnie pachną (nie czuć rybnego zapachu) myślę że to zasługa dodanego cukru.Przypomnę przepis:
1 kg matyjasów lekko wymoczyć
3 duże cebule pokroić w kostkę
W garnuszku zagotować 2 stołowe łyżki wody+2 łyżki octu+2 łyżki cukru+liść laurowy+ziele angielskie. Po wystudzeniu dodać 2 łyżki musztardy+0,5 szklanki oleju i wszystko wymieszać.Powinna nam wyjsć konsystencja majonezu.Wymieszać z pokrojonymi w kostkę śledziami i cebulą.Włożyć do słoika w chłodne miejsce i odczekać ok.7-10 dni aż przejdą "smakiem".
2014-02-13 18:19 autor odpowiedzi: gajmar
Ten przepis to własciwie śledzie w oleju a nie marynowane ale są tak pyszne, że na prawde warto spróbować!
Składniki:
1 kg płatów sononych - opłukać (nie trzeba wymaczać)
musztarda francuska
sok z 1/2 cytryny
3 cebule
olej
Wykonanie:
śledzie pokroic na części i posnarować z obu stron odrobiną musztardy francuskiej, w wiaderku (po sledziach) układać warstwami cebulę pokropioną kroplami soku cytrynowego i śledzie w musztardzie posypane odrobiną carry, ostatnia warstwa to cebula. Wszystko lekko ugniatamy i zalewamy olejem do całkowitego przykrycia. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni.
Smacznego
2014-03-26 18:34 autor odpowiedzi: vandi
2014-03-27 11:41 autor odpowiedzi: smiling
2014-03-28 21:00 autor odpowiedzi: Wiechu47
Kupuję płaty w occie(takie podwójne są ze skórą wiec trzeba obrać) i robię tak:
1/2 kg płatów ,2 średnie cebule,kilka ziaren ziela angielskiego,2 listki laurowe,pieprz cytrynowy
Cebulkę pokroić w kostke,zasypać łyżką cukru i odstawić na 2 godz,żeby zmiękła i puściła sok,obrane płaty pokroić na mniejsze kawałki,cebulę odcisnąć i skropić sokiem z cytryny lub octem,dodać szczyptę soli i pieprzu cytrynowego.Włożyć śledzie i zalać olejem.
2017-04-04 01:06 autor odpowiedzi: adik356
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2011-09-19 00:02
Kuchcik
2012-04-01 13:21