ODPOWIEDZI Z KATEGORII: PRZETWORY [ pokaż wszystkie ]
Pytanie zadane: 2014-02-21 14:42 przez dzidek49
ODPOWIEDŹ UŻYTKOWNIKA GAJMAR:
To zależy najbardziej od gatunku ogórków. Do kiszenia najlepsze są szczupłe (nie pekate), niezbyt duże , ciemnozielone, szorstkie (kolczate). Do kiszenia dodaję czosnek, korzeń chrzanu, koper i inne znane przyprawy, ale nie zapominam o lisciu czarnej porzeczki (daje jędrność i wspaniały zapach), lis... [ pokaż całą odpowiedź ]kategoria: Przetwory
Pytanie zadane: 2013-11-11 00:39 przez gajmar
ODPOWIEDŹ UŻYTKOWNIKA GAJMAR:
Nastawić wino z całych owoców, czy z soku. Może jakieś wyprobowane proporcje. Dotychczas robiliśmy z samych winogron (mamy różowe), moze dodac aronii, wtedy zyska oprócz smaku też piekny kolor. Tylko aronie zbiera sie duzo później? Dlatego nie wiem, czy dodac do winogron, czy nastawic osobno? [ pokaż całą odpowiedź ]kategoria: Przetwory
Pytanie zadane: 2013-11-13 18:57 przez syrenka
ODPOWIEDŹ UŻYTKOWNIKA GAJMAR:
Jesli such koperek posieka sie i wsypie do pudełeczka ze szczelną przykrywka, to zapach nie przeniesie sie do zamrazalnika i koperek będzie sypki (w najgorszym przypadku do poskrobania widelcem) i można będzie wyjmować go po troszku (tyle, ile akurat jest potrzebne). [ pokaż całą odpowiedź ]kategoria: Przetwory
Pytanie zadane: 2013-11-14 18:06 przez krystyna65
ODPOWIEDŹ UŻYTKOWNIKA GAJMAR:
Sok z czarnego bzu stosowany jest jako środek przeciwgorączkowy i napotny, przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach. Czarny bez ma dwa razy więcej wit. C niż cytryna , wit. A i cały zestaw wit. z grupy B, posiada sporo żelaza, wapnia, magnezu oraz fosforu i potasu. Znajdują się w nim prawie wszystkie... [ pokaż całą odpowiedź ]kategoria: Przetwory
Pytanie zadane: 2013-11-14 11:04 przez Jerzyna
ODPOWIEDŹ UŻYTKOWNIKA GAJMAR:
Oczywiście. Wygodne jest zamrożenie zblanszowanych, zajmują mniej miejsca (bo bardzo kurczą się w czasie zagotowania), po wyjęciu szybciej można je przygotować i smakują jak świeżo zebrane.kategoria: Przetwory
Pytanie zadane: 2010-10-13 22:34 przez glicynia
ODPOWIEDŹ UŻYTKOWNIKA GAJMAR:
Super przepis. Co roku robię powidła i zwykle z maleńką ilością cukru, ale wiem, że takie bez cukru sa najlepsze. No i te dodatki, aż ślinka cieknie. Ale warunek konieczny to wlasnie dojrzałość. Dzięki :) [ pokaż całą odpowiedź ]kategoria: Przetwory
REKLAMA