Porady - pytania i odpowiedzi

2011-11-20 21:04 autor: Gloria59

176 288 odsłon

W jakiej temperaturze piec schab?

Żeby był ładnie zrumieniony ale w środku soczysty a nie suchy? Czy lepiej piec z termoobiegiem czy zwykły góra / dół?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-11-22 11:38 autor odpowiedzi: bodzio2

    Schab o wadze 1 kg.to można piec w temperaturze 80 stopni celcjusza,gdzieś około  2.5 godz-3 godz. uprzednio kawałki trzeba podsmażyc na patelni z każdej strony.Trzeba też pamiętać aby podczas pieczenia podlewać go wodą co 5 min.wszystkie te zabiegi mają na celu aby schab nie był suchy,tylko miękki i soczysty.

    Ocena odpowiedzi 56 12

    skomentuj | odpowiedz

  • 2012-02-18 14:55 autor odpowiedzi: iwasiwa

    NAJLEPIEJ SCHAB ODPOWIEDNIO NATARTY CZOSNKIEM,SOLĄ I INNYMI PRZYPRAWAMI,SKROPIĆ OCTEM WINNYM,LEKKO OLIWĄ,ODSTAWIĆ NA 2GODZINY DO LODOWKI,POTEM WŁOŻYĆ GO DO RĘKAWA DO PIECZENIA I DO PIEKARNIKA.TEMP.PIECZENIA 180STOPNI PIEC NP.2KG.SCHAB PIEKE OKOŁO PÓŁTOREJ  GODZINY,SCHABIK NIE TRZEBA PODLEWAĆ JEST SMACZNY UPIECZONY WE WLASNYM SOSIE A RĘKAWY MOŻNA KUPIĆ W KAŻDYM WIĘKSZYM SKLEPIE,W TEN SPOSÓB MOŻNA PIEC KAŻDE MIĘSO,NIE WYSYCHA I ZACHOWÓJE WSZYSTKIE SKŁADNIKI I JEST ZDROWE.

     

    Ocena odpowiedzi 9 57

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-27 22:56 autor odpowiedzi: smiling

    piec go w rękawie w temperaturze175 st.C  - tyle godzin ile waży 1kg  1 godz przed końcem pieczenia rozciąć rękaw
    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2014-03-27 08:07
    i posmarować mioem jes śliczny złocisty

    Ocena odpowiedzi 12 11

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-28 22:20 autor odpowiedzi: smiling

    można piec w temperatórze do 100st. C.  , lecz ja piekę w rękawie temp 170-180 stC jest smaczny soczysty robię schab ze śliwką

    Ocena odpowiedzi 7 13

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 21:34 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Proponuję zamiast pieczonego przygotować schab gotowny.Przepis wypróbowany,a schabik jest rewelacyjnie kruchy,soczysty i naprawdę smaczny,a co najważniejsze zdrowszy bo gotowany.

    Składniki:

    • ok. 1,20 kg schabu

    do nacierania:

    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    • 3 łyżeczki  majeranku
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
    • 2 duże zęby  czosnku

     

    do gotowania:

    • 2 łyżki soli 
    • 1 łyżka cukru 
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    • 4 łyżki majonezu
    • 3 - 5 ziaren ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 1 - 2 łyżeczki majeranku   
    • 3 litry wody 

     

    Wykonanie:

    Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe składniki mieszamy i nacieramy całą powierzchnię mięsa. Owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, przez jakiś czas jeszcze  ugniatamy, aby przyprawy bardziej wnikły w mięso i wkładamy do lodówki na 1 - 2 doby.

    W garnku o grubym dnie wlewamy 3 litry wody, dodajemy wszystkie składniki jak wyżej (majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Otrzymaną marynatę mieszamy i wkładamy mięso ( folię zdejmujemy, przypraw nie usuwamy). Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 - 15 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).

    Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w marynacie ponownie stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 - 15 minut. I znowu jak wcześniej odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wyjmujemy z marynaty , kładziemy na półmisek celem osiąknięcia (ziołowej otoczki raczej nie usuwamy), owijamy w świeżą folię spożywczą i schładzamy w lodówce ( na noc).  Rano schab gotowy jest do spożycia.

     

    Ocena odpowiedzi 18 9

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 21:56 autor odpowiedzi: vandi

    schab należy piec w temperaturze 200 stopni 1godzine w folii aluminiowej uprzednio natarty przyprawami i olejem

    Ocena odpowiedzi 10 18

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-31 14:14 autor odpowiedzi: smiling

    temperatura to rzecz względna każdy ma swój sposób wypraktykowany (sprawdzony) i każdy jest dobry stałej zasady nie ma

    Ocena odpowiedzi 9 10

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

  • Dodano 2011-04-17 03:25 przez glicynia

    Pieczeń świąteczna - co na Wielkanoc?

    Czy na Wielkanoc można podać indyka (pierś) czy raczej bardziej tradycyjnie coś wieprzowego? Przyjeżdżają nam goście zza granicy i chciałabym pokazać im jak wygląda tradycyjne jedzenie wielkanocne. Nie mam problemów z innymi rzeczami tylko z głownym daniem właśnie... Może ktoś mi coś doradzi?

    kategoria: Mięso i drób

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Mięso i drób

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania