2011-11-20 21:04 autor: Gloria59
176 288 odsłon
Kategoria: Mięso i drób
Żeby był ładnie zrumieniony ale w środku soczysty a nie suchy? Czy lepiej piec z termoobiegiem czy zwykły góra / dół?
2011-11-22 11:38 autor odpowiedzi: bodzio2
2012-02-18 14:55 autor odpowiedzi: iwasiwa
NAJLEPIEJ SCHAB ODPOWIEDNIO NATARTY CZOSNKIEM,SOLĄ I INNYMI PRZYPRAWAMI,SKROPIĆ OCTEM WINNYM,LEKKO OLIWĄ,ODSTAWIĆ NA 2GODZINY DO LODOWKI,POTEM WŁOŻYĆ GO DO RĘKAWA DO PIECZENIA I DO PIEKARNIKA.TEMP.PIECZENIA 180STOPNI PIEC NP.2KG.SCHAB PIEKE OKOŁO PÓŁTOREJ GODZINY,SCHABIK NIE TRZEBA PODLEWAĆ JEST SMACZNY UPIECZONY WE WLASNYM SOSIE A RĘKAWY MOŻNA KUPIĆ W KAŻDYM WIĘKSZYM SKLEPIE,W TEN SPOSÓB MOŻNA PIEC KAŻDE MIĘSO,NIE WYSYCHA I ZACHOWÓJE WSZYSTKIE SKŁADNIKI I JEST ZDROWE.
2014-02-28 22:20 autor odpowiedzi: smiling
2014-03-26 21:34 autor odpowiedzi: Wiechu47
Proponuję zamiast pieczonego przygotować schab gotowny.Przepis wypróbowany,a schabik jest rewelacyjnie kruchy,soczysty i naprawdę smaczny,a co najważniejsze zdrowszy bo gotowany.
Składniki:
do nacierania:
do gotowania:
Wykonanie:
Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe składniki mieszamy i nacieramy całą powierzchnię mięsa. Owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, przez jakiś czas jeszcze ugniatamy, aby przyprawy bardziej wnikły w mięso i wkładamy do lodówki na 1 - 2 doby.
W garnku o grubym dnie wlewamy 3 litry wody, dodajemy wszystkie składniki jak wyżej (majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Otrzymaną marynatę mieszamy i wkładamy mięso ( folię zdejmujemy, przypraw nie usuwamy). Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 - 15 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).
Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w marynacie ponownie stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 - 15 minut. I znowu jak wcześniej odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wyjmujemy z marynaty , kładziemy na półmisek celem osiąknięcia (ziołowej otoczki raczej nie usuwamy), owijamy w świeżą folię spożywczą i schładzamy w lodówce ( na noc). Rano schab gotowy jest do spożycia.
2014-03-26 21:56 autor odpowiedzi: vandi
2014-03-31 14:14 autor odpowiedzi: smiling
Dodano 2011-04-17 03:25 przez glicynia
Czy na Wielkanoc można podać indyka (pierś) czy raczej bardziej tradycyjnie coś wieprzowego? Przyjeżdżają nam goście zza granicy i chciałabym pokazać im jak wygląda tradycyjne jedzenie wielkanocne. Nie mam problemów z innymi rzeczami tylko z głownym daniem właśnie... Może ktoś mi coś doradzi?
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2011-07-25 21:48
Kuchcik
2012-04-01 13:21