Porady - pytania i odpowiedzi

2011-08-22 22:54 autor: babcia z miasteczka

16 105 odsłon

Obiad w słoiku

Może  ktoś ma sprawdzony   domowy przepis  na zawekowanie mięsa (np.karkówka, gulasz, schab,żeberka)  w słoikach. Pozdrawiam  :)

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-08-27 11:21 autor odpowiedzi: twardy

    Ja różne dania po przełożeniu do słoika doprowadzam do wrzenia w mikrofalówce i szybko zakręcam wieczko. Jak się dobrze zaśsie to dlugo zachowuje świeżość. Najlepiej jak mięso jest przkryte sosem.
    twardy zaktualizował/a odpowiedź 2011-08-27 11:22
    Dla pewności taki słoik ląduje w lodówce.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2011-08-27 13:19 autor odpowiedzi: babcia z miasteczka

    Dziękuję  za odpowiedz.Pozdrawiam,życzę miłego weekendu  :)

    Ocena odpowiedzi 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 17:43 autor odpowiedzi: gajmar

    A ja mrożę zamiast wekować :)

    Oceń odpowiedź 2 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-04 19:03 autor odpowiedzi: LECHO

    Przepisów nie znam, ale wiem, że taki obiad ze słoika to praktyczna, szybka sprawa! I niejednokrotnie korzystałem z takiego szybszego dania...

    Ocena odpowiedzi 2 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-04 19:53 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    A ja mam taki przepisik:

    Skladniki:

    -3 kg karkówki (moze być inne mięso wieprzowe)

    -5dkg soli

    -łyżeczka pieprzu

    -pół łyżeczki czosnku w proszku

    -6 listków laurowych

    -łyżka wody do każdego słoika (łącznie 7)

    Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, piepiesz i czosnkiem. Włożyć do garnka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Potem mięso przełożyć do słoików (nie wypełniać po brzeg). Do każdego słoika dodać liiść laurowy, ziele angelskie, pieprz i łyżkę wody. Słoiki zakręcić i wstawić do imnego piekarnika, poukladać na blachę. Pieczemy 1,5godziny w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu zostawiamy słoiki w piekarniku do momentu, aż wystygną. Odstawiamy w chłodne miejsce.

    Podawać z makaronem, ziemniakami bądź kaszą ;-)

    Ocena odpowiedzi 1 6

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-31 12:06 autor odpowiedzi: smiling

     to jest dobre polecam 

    Kiełbasa z galaretką w słoiku

    1 kg mięsa wieprzowego bez kości/np łopatka/
    1 kg mięsa wołowego bez kosci/tańsze gatunki/
    1 kg boczku
    1,5-2 łyżki płaskie peklosoli,
    1 łyżeczka pieprzu nat
    1 łyzka majeranku
    1 łyzka maggi w płynie
    4 łyzki zelatyny
    4 ząbki czosnku
    1,20 litra wody zimnej
    Uwaga:
    Ok połowy składników/1,50 kg/ mozna zastapić mięsem mielonym

    Mięso obrac ze ścięgien i powięzi,pokroic na mniejsze kawałki.Chude mięso skrecić na maszynce przez siatkę o duzych oczkach ok 8 mm ,scięgna na drobnej a boczek na średniej ok 5 mm.
    Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą /jesli mamy mięso mielone również -  będzie nieco mniejsze rozdrobnienie to nie przeszkadza/,wyrabiac ok 5 min.Na końcu dodac żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Rozkładać do suchych i wyparzonych słoików,zostawiając od góry ok 2 cm przstrzeni,dokładnie ubijać.
    Zakręcić słoje i natychmiast wstawić do gotowania.
    Należy wekowac słoje ok 4 godz 1 raz,jesli na dłuższe przechowywanie 2 krotnie po 3 godz.
    Po wystudzeniu na wierzchu utworzy się warstwa bardzo smacznego tłuszczyku w środku mięsko a na dnie pyszna klarowna galareka nadająca się do krojenia razem z mięsem.
    Polecam super mielonka mięsna,bardzo pyszna!!
    Uwaga:
    Mozna wszystkie składniki skręcić na drobną siatkę lub zrobić z samego mięsa mielonego,będzie równie smaczne.

    Oceń odpowiedź 0 5

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Mięso i drób

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania