Porady - pytania i odpowiedzi

2015-03-16 09:18 autor: janka54

5 248 odsłon

Jak zrobić samemu szynkę?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2015-03-17 11:04 autor odpowiedzi: amniesia

    szynka wieprzowa bez kości 2 kg (myszka)
    peklosól 100g

    pieprz  l łyżeczka
    ziele angielskie  1 łyżka
    liść laurowy kilka
    kminek łyżeczka
    kolendra łyżeczka
    majeranek 1 łyżeczka
    czosnek 9 ząbków
    woda 1 litr

    Odlewamy z przygotowanej wody ok 200ml do garnka w którym umieściliśmy przyprawy(bez czosnku i peklosoli) i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
    W pozostałej wodzie rozpuszczamy peklosól i dodajemy posiekany grubo czosnek.
    Wystudzoną wodę z przyprawami dodajemy do solanki.
    Szynkę oczyszczamy.Wkładamy mięso do zalewy. Peklowanie należy prowadzić 14 dni w temperaturze 6-8 C, codziennie przewracając mięso.
    Upeklowany szynkę wyjmuje się, obmywa ciepłą wodą i osusza  przez 3-4 godziny. Osuszoną wkładamy w siatkę i wędzimy ciepłym dymem przez 4-6 godzinyn.
    Szynkę wrzucamy do wrzątku. Po 15 minutach zmiejszamy gaz dolewamy zimnej wodyaby otrzymać w garnku ok 75-80 stopni.Parzymy ok 1.5 godziny do uzyskani w środku mięsa temperatury 68-70- stopni. Wyjmujemy przelewamy zimną wodą ok 3-5 minut.Zawieszamy w przewiewnym miejscu a następnie wkładamy na 12 godzin do lodówki.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-03-25 21:01 autor odpowiedzi: matmazdanuta

    posłuchaj musisz zeskrobac grzybki swojemu kszekoszowi ze stup a potem musisz 2x5 +4-7 razy pomieszać ze szynkoł ze sklepu. najlepsza taka z konserwaantami i tam gdzie najwiecej chemi i matematyki   powodzenia, wasza Danusia

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-11-01 10:00 autor odpowiedzi: smiling

    Moją szynkę robię tak: ·na jeden litr wody - sól 5 dek.
    Czosnek - natarcie
    pieprz parę ziarenek
    pieprz parę ziarenek
    1 listek bobkowy, jak kto woli może być laurowy: -))  można dodać zioła, jak kto lubi pozdrawiam  mięso zalewam solanką ma być całkowicie zalane - by nie pływało przy powierzchni ja go obciążam  - następnie należy wynieś w chłodne miejsce ja pekluję( marynuję )około 7 dni  przynajmniej raz dziennie je obracam  przed wędzeniem czy pieczeniem pukam i osuszam pozdrawiam smiling





    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2015-11-01 10:03

    Moją szynkę robię tak: ·na jeden litr wody - sól 5 dek.
    Czosnek - natarcie
    pieprz parę ziarenek
      ziele angielskie 4 ziarenka
    1 listek bobkowy, jak kto woli może być laurowy: -))  można dodać zioła, jak kto lubi pozdrawiam  mięso zalewam solanką ma być całkowicie zalane - by nie pływało przy powierzchni ja go obciążam  - następnie należy wynieś w chłodne miejsce ja pekluję( marynuję )około 7 dni  przynajmniej raz dziennie je obracam  przed wędzeniem czy pieczeniem pukam i osuszam pozdrawiam smiling

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Mięso i drób

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania