2015-03-17 11:04 autor odpowiedzi: amniesia
pieprz l łyżeczka
ziele angielskie 1 łyżka
liść laurowy kilka
kminek łyżeczka
kolendra łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 9 ząbków
woda 1 litr
Odlewamy z przygotowanej wody ok 200ml do garnka w którym umieściliśmy przyprawy(bez czosnku i peklosoli) i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
W pozostałej wodzie rozpuszczamy peklosól i dodajemy posiekany grubo czosnek.
Wystudzoną wodę z przyprawami dodajemy do solanki.
Szynkę oczyszczamy.Wkładamy mięso do zalewy. Peklowanie należy prowadzić 14 dni w temperaturze 6-8 C, codziennie przewracając mięso.
Upeklowany szynkę wyjmuje się, obmywa ciepłą wodą i osusza przez 3-4 godziny. Osuszoną wkładamy w siatkę i wędzimy ciepłym dymem przez 4-6 godzinyn.
Szynkę wrzucamy do wrzątku. Po 15 minutach zmiejszamy gaz dolewamy zimnej wodyaby otrzymać w garnku ok 75-80 stopni.Parzymy ok 1.5 godziny do uzyskani w środku mięsa temperatury 68-70- stopni. Wyjmujemy przelewamy zimną wodą ok 3-5 minut.Zawieszamy w przewiewnym miejscu a następnie wkładamy na 12 godzin do lodówki.
2015-03-25 21:01 autor odpowiedzi: matmazdanuta
2015-11-01 10:00 autor odpowiedzi: smiling
Moją szynkę robię tak: ·na jeden litr wody - sól 5 dek.
Czosnek - natarcie
pieprz parę ziarenek
pieprz parę ziarenek
1 listek bobkowy, jak kto woli może być laurowy: -)) można dodać zioła, jak kto lubi pozdrawiam mięso zalewam solanką ma być całkowicie zalane - by nie pływało przy powierzchni ja go obciążam - następnie należy wynieś w chłodne miejsce ja pekluję( marynuję )około 7 dni przynajmniej raz dziennie je obracam przed wędzeniem czy pieczeniem pukam i osuszam pozdrawiam smiling
Moją szynkę robię tak: ·na jeden litr wody - sól 5 dek.
Czosnek - natarcie
pieprz parę ziarenek
ziele angielskie 4 ziarenka
1 listek bobkowy, jak kto woli może być laurowy: -)) można dodać zioła, jak kto lubi pozdrawiam mięso zalewam solanką ma być całkowicie zalane - by nie pływało przy powierzchni ja go obciążam - następnie należy wynieś w chłodne miejsce ja pekluję( marynuję )około 7 dni przynajmniej raz dziennie je obracam przed wędzeniem czy pieczeniem pukam i osuszam pozdrawiam smiling
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2011-07-25 21:48
Kuchcik
2012-04-01 13:21