2014-03-26 20:08 autor: Esmeralda
5 820 odsłon
Kategoria: Mięso i drób
2014-03-26 20:17 autor odpowiedzi: Andrzej52
2014-03-26 20:51 autor odpowiedzi: dzidek49
2014-03-26 21:46 autor odpowiedzi: vandi
2014-03-26 22:09 autor odpowiedzi: Wiechu47
2014-03-27 08:03 autor odpowiedzi: smiling
nie jest to takie proste i dużo jest pisania każdy ma swój smak i recepturę , najlepiej to iść do kogoś kto ,wyrabia na swoje potrzeby wędlinę i pomóż mu w tej czynności a samemu posiąść korzyść dowiedzenia się jak należy zrobić. Co region to inaczej wykonują , mam kolegę z okolic Wa-wy i tam po wędzeniu kiełbasę parzą w Małopolsce tego się nie robi. Wędzarnie posiadam i bardzo często robię tak szynkę czy baleron no i kiełbasę , proszę wejść sobie na moją galerię a jest tam zamieszczone zdjęcie mojej wędzarni (wcześniej była beczka ) i pierwszej uwęndzonej w niej kiełbasy - ZAZNACZAM JA OGRANICZAM PRAWIE CAŁKIEM UŻYCIE SALETRY JEDYNIE DO SZYNKI LECZ W ZNIKOMYCH ILOŚCIACH. Przykładowy skład mięsa na kiełbasę :
1kg mięsa
Sól -1dkg
Pieprz 1,07 g
Czosnek 0,55dkg
Cukier do smaku
Drzewo które używamy ma ogromne znaczenie na smak czy też kolor wędliny,
Drzewo do wędzenia
Wyszukałem dość dokładne informacje o rodzajach drzewa nadających się do wędzenia, stosując odpowiednie drewna można uzyskać różne walory smakowe i zapachowe naszych wyrobów. Każde drewno do wędzenia, musi być suche. Możemy je pozyskać z okolicznych sadów, sąsiadów bądź własnego ogrodu. Wióry czy trociny, z jednego gatunku lub mieszane z różnych drzew, potrafią nadać wędzonkom atrakcyjny zapach. A jeśli dodać do nich jeszcze ziaren lub gałązek jałowca, ziół albo przypraw, jak liści laurowych, ziela angielskiego, otrzymać można bukiet zapachów, niepodobny do żadnego innego. (tego typu dodatki dodajemy na koniec wędzenia.
Jabłoń - bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy;
Da nam bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmaku i lekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy barwi skórkę kurczaków, gęsich nóg, czy półgęsków na kolor ciemno brązowy, a w smaku dodaje lekkości i tak tłustej skórce.
Wiśnia - podobne walory smakowe dymu do dymu jabłoni ale jest lekko gorzki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę na kolor ciemno brązowy. Charakteryzuje świeży zapach choć lekko gorzki posmak, ale nie nieprzyjemny. Dym z wiśni spowija wędzonki w ciemnobrązowy kolor. Wszelkie ptactwo, czy to domowe czy dzikie, warto jest właśnie wędzić takim drewnem. Wiśnia jest nieoceniona przy cielęcinie, szynkach, kiełbasach. Świetnie się sprawdza przy wędzeniu ryb, zwłaszcza tych dużych.
Śliwa - nadaje delikatnej, lecz nieprzesadzonej słodkości, lekkiego owocowego zapachu i pięknego połysku. Jest idealna do wieprzowiny. Żeberka, boczki, golonki, lub polędwiczki wieprzowe nabierają w takim dymie niepowtarzalnego smaku. Również wieprzowe kiełbasy wędzone w dymie ze śliw sporo zyskują.
Klon cukrowy - dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor, stosować do wędzenia ryb i wołowiny;
Jesion - szybko się pali i opieka potrawy, ostry z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę, świetny do dziczyzny,
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2011-07-25 21:48
Kuchcik
2012-04-01 13:21