2014-03-30 19:32 autor: Eulalia3
3 152 odsłon
Kategoria: Kuchnie świata
2014-03-30 19:40 autor odpowiedzi: Wiechu47
Szklankę podgrzewamy, wlewając do niej na chwilę gorącą wodę (po kilku minutach wodę wylewamy).Na dno szklanki wlewamy miarkę whiskey i dodajemy łyżkę cukru.Zaparzamy filiżankę kawy w kawiarce bądź w ekspresie i wlewamy ją do szklanki, mieszamy z whiskey i cukrem.Na wierzch delikatnie ostrożnie wlewamy ubitą wcześniej z cukrem śmietanę. Nie musi, a nawet nie powinna być ona ubita na sztywno. Wystarczy, że jest lekko spieniona. Taki efekt można uzyskać przez wlanie jej do słoika i potrząsanie nim przez kilka minut.Picie tej kawy polega na dotarciu do czarnego naparu poprzez warstwę słodkiej, ubitej śmietanki, dlatego tak ważne jest, aby nie pomieszała się ona z aromatycznym płynem. Taką kawę podajemy w specjalnych, wysokich szklankach na nóżce.
2014-03-30 19:44 autor odpowiedzi: asaka43
na dno szklanki wlewamy 30ml whiskey
dodajemy 1 łyżeczkę cukru trzcinowego lub brązowego
wlewamy filiżankę espresso lub mokkę
wszystko mieszamy
na wierzch delikatnie wlewamy 2-3 łyżki ubitej śmietany (śmietana powinna być schłodzona)
2014-03-30 19:44 autor odpowiedzi: vandi
2014-03-30 21:05 autor odpowiedzi: smiling
kswa po irlandzku to jest Irish Coffee a potrzebne są składniki: 1.5 łyżeczki kawy,łyżeczka cukru ,20ml whisky,pięć łyżek smietanki 30 %:
kawę z cukrem parzę w szklance, dolewam whiskyi mieszam. Na wierzch kawy wlewam delikatnie po łyżeczce smietankę tak by się nie zmieszała i podaję i tak wygląda kawa po irlandzku każdy może sobie zrobić
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02