Porady - pytania i odpowiedzi

2014-03-24 07:34 autor: Wiktoria2

4 014 odsłon

Zapowiadają mi się duże zbiory bazylii.Jak zrobić pesto?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-03-24 07:44 autor odpowiedzi: Andrzej52

    Do pesto potrzebujemy:świeżą bazylię, delikatną w smaku oliwę z oliwek lub mieszankę oliwy z dobrej jakości olejem np. słonecznikowym,mieszankę orzechów nerkowca z orzechami laskowymi lub mogą być same laskowe - raczej zmielone  czosnek, starty parmezan.Zalecane jest siekanie ręczne składników,ale w przypadku dużej ilośc możemy użyć miksera ale należ zwrócić uwagę, aby nie zmielić na gładką masę, tylko zostawić taką konsystencję grudkową. Pesto dzielimy na małe porcje i wkładamy do zamrażalnika, dzięki temu będziemy mieli wspaniałe pesto ,kiedy nam przyjdzie na nie smak

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 15:27 autor odpowiedzi: smiling

    Ja robię spaghetti z pesto w/g przepisu śp. Macieja Kuronia
    Spaghetti z sosem pesto

        500 g makaronu spaghetti
        1 łyżka oliwy
        1 cytryna
        sól

    Sos Pesto

        szklanka listków świeżej bazylii
        ćwierć szklanki listków świeżej melisy
        2 łyżki matki pietruszki
        4 ząbki czosnku
        pół szklanki startego parmezanu
        pół szklanki orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
        pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
        2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
        szklanka oliwy
        pół łyżeczki białego pieprzu
        1 łyżeczka chili
        ewentualnie do smaku: sól cebulowa albo ziołowa

    Sposób przyrządzania:

    Przygotowujemy sos pesto. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Jogurt mieszamy z musztardą oraz oliwą i miksujemy ze wszystkimi składnikami sosu. Spaghetti gotujemy 8-10 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy. Cytrynę myjemy, osuszamy i kroimy na cząstki. Makaron odcedzamy, wykładamy do miski i polewamy sosem. Nakładamy na talerze z cząstkami cytryny (goście mogą wycisnąć z nich sok i polać nim potrawę) oraz gałązkami bazylii. Podajemy z białym winem. Uwaga: przygotowany sos możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce.

    robię też sos do spaghetti wg / tego przepisu :
    Pesto z makaronem Składniki 100 g - orzeszków piniowych     4 ząbki - czosnku
        2 pęczki - świeżej bazylii
        1 łyżka - octu balsamicznego
        100 ml - oliwy
        ½ łyżeczki - soli
        pieprz
        natka pietruszki
        300 g - makaronu
        1 łyżka - masła
        Do posypania
        oscypek lub ser wędzony

    Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni (laskowe i włoskie w piekarniku). Czosnek zmiksować. Dodać orzechy, ponownie zmiksować. Następnie dorzucić świeżą bazylię i - kto chce - natkę pietruszki (dla koloru). Posolić. Zmiksować na jednolitą masę. Dolać ocet balsamiczny, cały czas miksując cienkim strumyczkiem dolać oliwę. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 16:03 autor odpowiedzi: Wiktoria2

    chodziło mi o zrobienie pesto na zapas

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 17:36 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Kiedy tylko mam świeżą bazylię,robię pesto i nie ma znaczenia rodzaj orzechów,a często zamiast orzechów są podprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika.

    2 łyżki obranych pestek dyni,łyżka ziaren słonecznika(lub 3,4 łyżki rozdrobnionych,dowolnych orzechów),bazylia z jednej doniczki,ok 10dkg startego parmezanu lub innego twardego sera ząbek czosnku,sól i pieprz do smaku.Wszystkie składniki utrzeć najlepiej w moździeżu(ja robię to w blenderze),ale tak,żeby wyczuwalne były grudki orzechów,czy pestek.Oliwy z oliwek dodać tyle,żeby wyszła konsystencja papki.Przełożyć do słoiczka,na wierzch zalać łyżką oliwy,co zpobiegnie utlenianiu,dobrze zakręcić i do lodówki.Można też mrozić,choć po rozmrożeniu pesto zmienia kolor,ale w smaku się nie zmienia.

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-28 08:22 autor odpowiedzi: smiling

    ten przepis jest ze stronki jes dobry proszę zrobić a efekt będzie znakomity

    duży pęczek bazylii (12-15 łodyżek)

    30 g mielonych migdałów bez skórki (nieprażonych!)

    1 mała limetka (umyta i sparzona)

    1 łyżeczka cukru (ewentualnie)

    sól, pieprz do smaku

    50 g startego parmezanu

    150 ml oliwy z oliwek (plus jeszcze kilka łyżek do słoików)

    1. Oczyszczoną i umytą bazylię dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku, oderwać grubsze łodygi (cieńsze można zostawić), porwać na mniejsze kawałki. 2. Do blendera wrzucić mielone migdały, orzeszki piniowe, bazylię sól, pieprz, łyżeczkę cukru. Otarzeć  skórkę z limetki na tarce do ziemniaków, dodać do składników, sok wycisnąć i także wlałać do blendera z pozostałymi składnikami. Dolałać oliwę i dokładnie zmiksować na puree. 3. Wsypać parmezan, sól, pieprz, cukier i dokładnie wymieszać, ale już drewnianą łyżką. 4. Wypełniałić słoiki do 5/6 wysokości, powierzchnię wyrównać i zalać oliwą tak, żeby całkiem przykryła pesto. Tak przygotowane pesto postoi w lodówce ok. 3 tygodni. Jeżeli zapasteryzujesz tak przygotowane słoiczki, to mogą stać w lodówce nawet kilka miesięcy.Z tej ilości składników jest 3 słoiczki po 160 ml. Jeżeli zapasteryzujesz tak przygotowane słoiczki, to mogą stać w lodówce nawet kilka miesięcy.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Kuchnie świata

Eksperci radzą

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania