2014-03-24 07:34 autor: Wiktoria2
4 014 odsłon
Kategoria: Kuchnie świata
2014-03-24 07:44 autor odpowiedzi: Andrzej52
2014-03-24 15:27 autor odpowiedzi: smiling
2014-03-24 17:36 autor odpowiedzi: Wiechu47
Kiedy tylko mam świeżą bazylię,robię pesto i nie ma znaczenia rodzaj orzechów,a często zamiast orzechów są podprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika.
2 łyżki obranych pestek dyni,łyżka ziaren słonecznika(lub 3,4 łyżki rozdrobnionych,dowolnych orzechów),bazylia z jednej doniczki,ok 10dkg startego parmezanu lub innego twardego sera ząbek czosnku,sól i pieprz do smaku.Wszystkie składniki utrzeć najlepiej w moździeżu(ja robię to w blenderze),ale tak,żeby wyczuwalne były grudki orzechów,czy pestek.Oliwy z oliwek dodać tyle,żeby wyszła konsystencja papki.Przełożyć do słoiczka,na wierzch zalać łyżką oliwy,co zpobiegnie utlenianiu,dobrze zakręcić i do lodówki.Można też mrozić,choć po rozmrożeniu pesto zmienia kolor,ale w smaku się nie zmienia.
2014-03-28 08:22 autor odpowiedzi: smiling
ten przepis jest ze stronki jes dobry proszę zrobić a efekt będzie znakomity
duży pęczek bazylii (12-15 łodyżek)
30 g mielonych migdałów bez skórki (nieprażonych!)
1 mała limetka (umyta i sparzona)
1 łyżeczka cukru (ewentualnie)
sól, pieprz do smaku
50 g startego parmezanu
150 ml oliwy z oliwek (plus jeszcze kilka łyżek do słoików)
1. Oczyszczoną i umytą bazylię dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku, oderwać grubsze łodygi (cieńsze można zostawić), porwać na mniejsze kawałki. 2. Do blendera wrzucić mielone migdały, orzeszki piniowe, bazylię sól, pieprz, łyżeczkę cukru. Otarzeć skórkę z limetki na tarce do ziemniaków, dodać do składników, sok wycisnąć i także wlałać do blendera z pozostałymi składnikami. Dolałać oliwę i dokładnie zmiksować na puree. 3. Wsypać parmezan, sól, pieprz, cukier i dokładnie wymieszać, ale już drewnianą łyżką. 4. Wypełniałić słoiki do 5/6 wysokości, powierzchnię wyrównać i zalać oliwą tak, żeby całkiem przykryła pesto. Tak przygotowane pesto postoi w lodówce ok. 3 tygodni. Jeżeli zapasteryzujesz tak przygotowane słoiczki, to mogą stać w lodówce nawet kilka miesięcy.Z tej ilości składników jest 3 słoiczki po 160 ml. Jeżeli zapasteryzujesz tak przygotowane słoiczki, to mogą stać w lodówce nawet kilka miesięcy.Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02