Czy miód Manuka jest lepszy od naszego rzepakowego lub innego krajowego miodu?
2013-11-13 22:30 autor odpowiedzi: Ha1ina
2013-11-13 22:49 autor odpowiedzi: konto usunięte
2013-11-14 11:06 autor odpowiedzi: gajmar
Czytałam, że ma udowodnione naukowo właśności lecznicze. Stosuje sie głównie na czczo, askuteczny jest jako wspomaganie odporności, przy przeziębieniach, problemach żoładkowo-jelitowych, wrzodach, wspomagająco przy problemach skórnych (np. egzema, trądzik) i trudno gojących się ranach (np. stopa cukrzycowa, odleżyny, zakażenia bakteryjne).
Podbne właściwości mają nasze rodzime miody. Połowa sukcesu zależy od prawidłowego stosowania - to pisze również przy zaleceniach miodu Manuka. Cena jest trudna do przeskoczenia a wynika z unikatowego występowania krzewu, no i odległości. A wopisach pisze: to nie jest lekarstwo a wspomaganie.
Moja rada: w podobny sposób zastosować nasze miody. Pity systematycznie (rozpuszczony w wodzie) na czczo działa rewelacyjnie na układ odpornościowy, pokarmowy i krążenie. Przy przeziebieniach miodowe mikstury sa nie do zastapienia i przy tym pyszne.
2014-01-23 14:10 autor odpowiedzi: bacha52
2014-01-30 13:32 autor odpowiedzi: Izabelka.p25
2014-01-30 14:07 autor odpowiedzi: Kormoran
2014-02-23 14:42 autor odpowiedzi: smiling
2014-02-23 18:28 autor odpowiedzi: KarolI
2014-04-16 10:07 autor odpowiedzi: Agnieszka Trojnar
Warto ostrożnie podchodzić do oskarżeń o zawyżanie ceny przez marketing. O takie działanie z powodzeniem można oskarżyć marki reklamujące się w telewizji, kolorowej prasie czy korzystające z twarzy największych gwiazd showbiznesu. W innych przypadkach warto poświęcić dzień na szukanie informacji. Z miodem Manuka historia jest prosta - produkowany jest w jednym rejonie w specyficznych warunkach, zapotrzebowanie jest większe, więc jego wartość naturalnie (bo zgodnie z zasadami wolnego rynku) rośnie. Podobnie jest z naturalnym olejkiem z płatków róży - jest drogi, bo na jego 1 litr potrzeba kilku ton płatków różanych. Na szczęście nie musimy się ograniczać tylko do tego, co rośnie w naszej szerokości geograficznej - gdyby nie podróże i przewożenie nasion, mieszanie się wiedzy o żywności, nie mielibyśmy cebuli :)
2015-02-12 16:59 autor odpowiedzi: anikasara
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02