Mam dużo orzechów i postanowiłem zrobić orzechówkę. Kiedy należy zebrać orzechy na orzechowkę? Czy takie już dojrzałe są dobre, czy się spóźniłem?
2013-11-04 13:48 autor odpowiedzi: Zbigniew Mazura
2013-11-04 22:58 autor odpowiedzi: konto usunięte
2013-11-10 02:06 autor odpowiedzi: dzidkaht
Orzechy na orzechówkę najlepsze są wtedy, kiedy da się je bez problemu przeciąć nożem– według znawców, najlepsze są dwa tygodnie po Świętym Janie/Nocy Kupały, zaś potem do 20 lipca.
Jeżeli nie mamy czasu jej zrobić - możemy zebrać orzechy w tym czasie i zamrozic - zrobic w dogodnym czasie.
2014-01-31 10:15 autor odpowiedzi: smiling
Nalewka sporządzona na zielonych niedojrzałych orzechach włoskich ma zbawienny wpływ przy wszelkich bólach żołądkowych i jelitowych. Najlepsze są orzechy zbierane dwa tygodnie po nocy świętojańskiej (23 na 24 czerwca)Nalewka początkowo barwy zielonej z czasem nabiera koloru brunatnego
Nalewka orzechowa
Pół szklanki niedojrzałych, pokrojonych orzechów włoskich (z zielonymi łupinami) zalać 0,4 litra 70% spirytusu, odstawić w szklanym naczyniu na 14 dni. Przecedzić i przelać do butelek. Stosować ok. 1 ml nalewki rozcieńczonej w niewielkiej ilości wody przy zatruciach pokarmowych - to jest lecznicza nalewka pozdrawiam mam inne przepisy lecz ten jest typowo leczniczy pozdrawiam :-))
2014-01-31 10:35 autor odpowiedzi: Kormoran
2014-03-31 08:26 autor odpowiedzi: smiling
zielone orzechy włoskie spiritus zmielone łuskane orzechy włoskie woda lub wódka do rozcieńczenia jak kto lubi może dodać cukier, ale szkoda robić z tego likier! proporcje na oko: 0,5-1 kg zielonych orzechów na 1l spirytusu 1 kg orzechów w łupinach (przed zmieleniem) na 1 l nastoju
zielone orzechy (czerwiec, najpóźniej lipiec) pokroić na kawałki, zalać spirytusem; w grudniu albo styczniu odcedzić, dodać zmielone orzechy, zostawić na 3-4 miesiące; znowu odcedzić i kilkakrotnie przefiltrować, rozprowadzić woda albo wódką i zostawić na kilka miesięcy żeby dojrzało. Nie opowiadać w sąsiedztwie, że gotowe!
2014-10-21 22:47 autor odpowiedzi: gynek66
jA ROBIĘ NALEWKĘ z orzechów włoskich ale 2 letnich. To naprawdę bardzo dobra jest nalewka. Trzy lub 4 m-c są zalane spirytusem, tylko bez skorupek ale z przegrodami muszą być. To nalewka tylko dla zdecydowanych osób.
Pozdrawiam/Gliwice
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02