Porady - pytania i odpowiedzi

2011-08-16 19:35 autor: BeataSz

6 836 odsłon

Patelnia teflonowa czy ceramiczna - jaką wybrać?

Rozglądam się aktualnie za dobrą nieprzywierającą dużą patelnią. Taką, która nada się zarówno do smażenia, jak i duszenia.  Zależy mi przede wszystkim na smażeniu bez dodatku tłuszczu i łatwym czyszczeniu patelni. Przez ostatnie parę lat uzywałam wysokiego modelu z teflonem Tefala i byłam z niej zadowolona, ale czas na zmiany :)  Jaką patelnię polecacie - ceramiczną, teflonową a może tytanową? Jakie Waszym zdaniem są wady i zalety poszczególnych rodzajów patelni? 

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-08-19 09:33 autor odpowiedzi: zomik

    Z mojej długoletniej praktyki kuchennej wynika, że najlepsze są te ze stali szlachetnej. Można w nich robić wszystko, a poźniej umyć bez problenu. Fakt, że są drogie, ale to zakup na dłuuugie lata :)

    BeataSz skomentował/a odpowiedź 2011-08-28 14:37

    Czy na takiej stalowej patelni można również smażyć bez tłuszczu?

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-15 00:20 autor odpowiedzi: gajmar

    Ja polecam ceramiczną, swietnie się w niej smazy, dusi i bez problemu myje. Nawet gdy dojdzie do przypalenia, wystarczy na chwilę zalac wodą i potem umycie to "bajka". Mam również ze stali szlachetnej ale bardziej lubię ceramiczną, mam wrażenie, że jeszcze mniej przywierają potrawy.

    Oceń odpowiedź 1 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-16 22:25 autor odpowiedzi: Eska1954

    Przetestowałam różne,najbardziej jestem zadowolona z ceramicznej.Kupiłam włoskiej firmy Moneta 28cm i 22,rewelacja.Mam je już ponad rok i nie widać śladu użytkowania.Nie ma przypaleń od spodu,łatwa w utrzymaniu w czystości.
    Eska1954 zaktualizował/a odpowiedź 2015-09-19 07:11
    Minęły nastepne dwa lata,a moje patelnie mają się doskonale,zdecydowanie polecam ceramiczne.

    Oceń odpowiedź 1 11

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 19:10 autor odpowiedzi: LECHO

    Patelnia teflonowa – patelnia aluminiowa pokryta wartswą teflonu. Smażąc na niej nie potrzeba używać tłuszczów, czyli używając jej potrawy przygotowywane przez nas są zdrowe. Czyszcząc patelnie teflonowe należy unikać ostrych przedmiotów ponieważ bardzo łatwo je zarysować. Nie można również do smażenia używać metalowych przyborów.

    Patelnia ceramiczna – charakterystyczne dla niej jest to, że smażone potrawy nabierają złocistego koloru. Ceramiczne patelnie przeznaczone są  do smażenia ryb oraz warzyw. Smażąc należy używać tłuszczu by potrawy nie przylepiały się do dna patelni.
    Odporna na wysokie temperatury oraz na działania żrących detergentów. Jest przeznaczona dla osób znających się na gotowaniu.

    Powierzchnia tytanowa – Tytanowe patelnie doskonale przewodzą ciepło, są odporne na ścieranie oraz ciężko je zarysować. Można na nich smażyć bez tłuszczu używając do smażenia np. minimalnej ilości wody. Potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują naturalny smak i aromat.
     

    Ja ostatnio kupiłem patelnię z powierzchnią ttanową i jestem bardzozadowolony- najlepsza jest! Więc doradzałbym tytanową.

    KarolI skomentował/a odpowiedź 2014-02-12 19:29

    Twójrynek.pl

    Oceń odpowiedź 3 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-24 21:47 autor odpowiedzi: smiling

    Tak dobra teflonowa jak i ceramiczna - ceramiczna to nie tak dawno weszła się nią zachwycają - mówią ze tak na jednej jak i na drugiej można smażyć bez tłuszczu lecz ja pytam co jest nośnikiem smaku? czy ktoś z piszących odpowiedzi się nad tym zastanawiał ? jedna jest dobra i druga dobra można mieć jedną i drugą  a ja zawsze będę smażył na tłuszczu jak na tej jak i na drugiej jest danie smaczne a  jak się któraś zużyje to ją z kasuje pozdrawiam żeby iść zbiegiem czasu   to proponuję ceramiczną

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-26 13:59 autor odpowiedzi: katiaqa

    Ostatnio kupiłam patelnię FISKARS w ramach akcji zbierania punktów za zakupy.Jest ze stali nierdzewnej i jestem z niej bardzo zadowolona.Nie wymaga wiele tłuszczu do smażenia, nic nie przywiera,  więc ją polecam.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-31 21:56 autor odpowiedzi: smiling

    zdecydowanie ceramiczna

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Akcesoria i gadżety kuchenne

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania