2014-06-29 10:53 autor: andrzejzodiak
5 300 odsłon
Kategoria: Akcesoria i gadżety kuchenne
witam od jakiegoś czasu jestem posiadaczem szwajcarskiego urządzenia thermocooker. Urządzenie odziedziczyliśmy po dziadku, który wszystkie cuda kupował na prezentacjach.
Urządzenie spodobało się nam na tyle, że je użytkujemy. Niemniej jednak brakuje nam ciekawych przepisów.
2014-06-29 20:44 autor odpowiedzi: angru46
2014-07-03 03:26 autor odpowiedzi: smiling
2014-07-06 15:33 autor odpowiedzi: jajJoanna
2014-07-06 18:30 autor odpowiedzi: PazernyZyd
2014-07-07 22:08 autor odpowiedzi: jajJoanna
PazernyZyd rewelacyjny przepis. Pachniało w całym domu. Ja do tej pory na karkówkę przetestowałam ten przepis :
KARKÓWKA PO TAJSKU W TRZECH SMAKACH
SKŁADNIKI:
• 6 kotletów z karkówki wieprzowej
• olej
• sok z jednej dużej cytryny
• 3 łyżki ketchupu
• papryczka chili
• tymianek, estragon, bazylia
• łyżeczka pieprzu ziołowego
• kilka ziaren pieprzu kolorowego grubo zmielonego
• 2 ząbki czosnku
• 1/3 szklanki półwytrawnego białego wina
• 1 łyżeczka curry
SPRZĘT: bezpośrednio na płytach grzewczych
TEMPERATURA: 250◦C (poz.5)
CZAS: 2 min.
PRZYGOTOWANIE:
Marynata I: papryczkę chili oczyścić z pestek, drobniutko posiekać.
Wymieszać z ketchupem, 3 łyżkami oleju, sokiem z cytryny, posmarować dwa
kotlety.
Marynata II: połączyć trzy łyżki oleju z posiekanymi ziołami. Posmarować
kolejne dwa kotlety
Marynata III: pieprz ziołowy i grubo zmielony pieprz kolorowy wymieszać z
curry i z zmiażdżonym czosnkiem oraz z winem, posmarować dwa kotlety.
Zamarynowane kotlety odłożyć osobno na kilka godzin w chłodne miejsce.
Rozgrzać urządzenie do 250◦C (poz.5). Płyty grzewcze posmarować olejem.
Piec około 2 min.
2014-07-08 17:12 autor odpowiedzi: andrzejzodiak
polecam kotleciki
Ugotować ziemniaki i rozgnieść je. Pokroić drobno ogórki i buraki.
Dodać mięso i wszystkie pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać farsz bardzo dokładnie i uformować 8 sporych, okrągłych kotletów.
Usmażyć na maśle po kilka minut z obu stron na thermocooker rozgrzanym do temp. 200°C.
Podać z puree ziemniaczanym i jajka sadzone (po jednym na kotleta), chrzan, ogórki konserwowe, buraki itp.
2014-07-09 23:22 autor odpowiedzi: jajJoanna
Jutro na pewno zrobię te kotlety mielone. Brzmi zachęcająco. Bardzo dobre są też zeberka z termokukera. Ja robię według tego przepisu
DUSZONE ŻEBERKA PO CHŁOPSKU
SKŁADNIKI:
• żeberka wieprzowe
• cebula
• czosnek
• przyprawa do mięsa
• szklanka bulionu
• margaryna lub olej
SPRZĘT: brytfanna
TEMPERATURA: 250°C (poz. 5) - 200°C (poz. 4)
CZAS: ok. 34 minut
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka nasmarować przyprawami i odstawić na 30 minut.
Rozgrzać urządzenie z brytfanną 200°C (poz. 5)
Roztopić tłuszcz i włożyć żeberka razem z czosnkiem. Smażyć około 4 minut,
następnie zmniejszyć temperaturę 200°C (poz. 4). Dodać pokrojoną cebulę. Po
upływie 4 minut dodać szklankę bulionu. Dusić około 30 minut.
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02