2011-07-25 21:54 autor odpowiedzi: Kuchcik
Polecam sos ze śliwek węgierek z imbirem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Czosnek wycisnąć. Cebulę drobno posiekać. Śliwki, imbir, czosnek, sos sojowy, cukier, sól i pieprz włożyć do rondelka i mieszając od czasu do czasu, gotować, aż śliwki się rozgotują (około 20 min). Jeśli trzeba, rozcieńczyć 2-3 łyżkami wody. Wlać ocet i gotować bez przykrycia 10 min, aż sos będzie miał konsystencję keczupu. Następnie posiekaną cebulkę.
2014-01-31 10:49 autor odpowiedzi: smiling
20 deko śliwek suszonych bez pestek, mogą być kalifornijskie
kwaterka gęstej śmietany (250ml.)
300-400 ml wody lub bulionu
czarny pieprz do smaku
Śliwki wkładam do garnka, dolewam do nich wodę lub bulion, lekko solę, pieprzę i gotuję na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gdy są miękkie i zaczynają się rozpadać dodaję śmietanę i ponownie zagotowuję. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedzam go wodą lub bulionem. W razie potrzeby doprawiam jeszcze sola lub pieprzem. pozdrawiam
2014-01-31 17:56 autor odpowiedzi: Izabelka.p25
Ja znam przepis niezbyt przekombinowny, ale pyszny:
-garść suszonych śliwek
-0,5litra bulionu
-sól
-pieprz
W rondelku dusimy śliwki w rondelku - dopuki nie zmiękną. Przyprawiamy-solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu dopuki nie zmiękną. Pasuje do każdej pieczeni bądź do mięska smazonego.
Smacznego!
2015-07-16 16:40 autor odpowiedzi: smiling
Dodano 2010-10-13 22:34 przez glicynia
Czy je się smaży tak w ogóle bez niczego? Jak długo? Dodaje się jakiś przypraw? Podzielcie się przepisami...
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02