Porady - pytania i odpowiedzi

2011-04-07 22:52 autor: makówka

22 005 odsłon

Jak zrobić sos śliwkowy?

Poproszę o sprawdzony przepis na sos śliwkowy do mięs.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-07-25 21:54 autor odpowiedzi: Kuchcik

    Polecam sos ze śliwek węgierek z imbirem

    Składniki:

    • 30 dag śliwek węgierek (mogą być również mrożone)
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżka sosu sojowego
    • 11/2 łyżeczki imbiru
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego)
    • 2 małe cebule
    • sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Czosnek wycisnąć. Cebulę drobno posiekać. Śliwki, imbir, czosnek, sos sojowy, cukier, sól i pieprz włożyć do rondelka i mieszając od czasu do czasu, gotować, aż śliwki się rozgotują (około 20 min). Jeśli trzeba, rozcieńczyć 2-3 łyżkami wody. Wlać ocet i gotować bez przykrycia 10 min, aż sos będzie miał konsystencję keczupu. Następnie posiekaną cebulkę.

    Ocena odpowiedzi 3 6

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-31 10:49 autor odpowiedzi: smiling

    20 deko  śliwek suszonych bez pestek, mogą być kalifornijskie
    kwaterka gęstej śmietany (250ml.)
      300-400 ml wody lub bulionu
      czarny pieprz do smaku

    Śliwki wkładam do garnka, dolewam do nich wodę lub bulion, lekko solę, pieprzę i gotuję na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gdy są miękkie i zaczynają się rozpadać  dodaję śmietanę i ponownie zagotowuję. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedzam go wodą lub bulionem. W razie potrzeby doprawiam jeszcze sola lub pieprzem. pozdrawiam

    Ocena odpowiedzi 1 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-31 17:56 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Ja znam przepis niezbyt przekombinowny, ale pyszny:

    -garść suszonych śliwek

    -0,5litra bulionu

    -sól

    -pieprz

    W rondelku dusimy śliwki w rondelku - dopuki nie zmiękną. Przyprawiamy-solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu dopuki nie zmiękną. Pasuje do każdej pieczeni bądź do mięska smazonego.

    Smacznego!

    Ocena odpowiedzi 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-16 16:40 autor odpowiedzi: smiling

    Składniki:
    • 500 g pomidorów
    • 250 g śliwek węgierek
    • 1–2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 80 ml octu winnego
    • 2 ziarna jałowca
    • sól, pieprz, słodka mielona papryka, cukier
    • ew. 150 g różnokolorowej papryki, szczypta chilli, liść laurowy, ćwierć łyżeczki gorczycy, ćwierć łyżeczki cynamonu
    Sposób przyrządzania: Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku i obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, paprykę kroimy w kostkę, ze śliwek usuwamy pestki, szatkujemy cebulę, a czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Wszystkie warzywa i śliwki wkładamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy parę łyżek wody i pieczemy w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy już zmiękną, przecieramy je przez sito do rondelka, dolewamy ocet i wsypujemy wszystkie przyprawy. Smażymy na małym ogniu ok. 20 minut ciągle mieszając. Sos powinien mieć słodko – pikantny smak. Po usmażeniu jeszcze raz przecieramy sos przez sito lub miksujemy, żeby był gładki. Tak przygotowany sos można przełożyć do słoiczka i pasteryzowa
     jest to przepis na sos polski w/g śp. Macieja Kuronia

    Ocena odpowiedzi 2 3

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Sosy

Eksperci radzą

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy