Proszę o podanie kilku ciekawych przepisów na przetwory z owoców pigwy i pigwowca.
2014-10-13 18:22 autor odpowiedzi: angru46
2014-10-30 10:00 autor odpowiedzi: angru46
2015-07-11 02:11 autor odpowiedzi: smiling
Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką.
Po 2–3 tygodniach ekstrakt zlać i odstawić.
Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem).
Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, sok z pomarańczy, laseczke wanili , kardemon 10ziarenek , odstawić na 2 tygodnie.
Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiąc
smiling skomentował/a odpowiedź 2015-07-11 02:15
można na tą ilość pigwowca/pigwy dać • 1l spirytusu, • 1l wody
Dodano 2014-10-13 15:16 przez dzidek49
Czym różnią się rośliny pigwy i pigwowca i czym różnią się ich owoce?
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02