Jak przygotować do kwaszenia i kisić ogórki aby nie były miękkie i puste w środku?
2014-07-25 08:50 autor odpowiedzi: angru46
2014-07-27 12:12 autor odpowiedzi: wydra47
2014-07-28 20:42 autor odpowiedzi: gynek66
PRZEDEWSZYSTKIM zrywa się je z rana i, dobrego żródła pochodzenia, które są bez nawozu sztucznego. Oto przepis jaki ja stosuje na ogóry kiszone.
Zalewa: Na 1/litr wody 1 łyżka soli stołowej: woda przegotowana i, ciepłą się zalewa. Do słoika koper,czosnek,chrzan, liść czarnej porzeczki taki zielony. Zakręcam słoik stawiam do góry nogami do wystygnięcia słoika, jak z niego nic nie kapie to może i stać lata
2014-07-28 20:59 autor odpowiedzi: gynek66
OGÓRKI KONSERWOWE:
WODA PRZEGOTOWANA razem z octem, solą,i, cukrem. Do słoika liść laurowy,cebula, marchew,gorczyca i, ziele angielskie. Razem z ogórami można dać jak kto lubi pakisony i, cukinię ale zieloną pokrojone w kawałki są bardzo pyszne jak ktoś nie jadł to proszę zrobić i, skosztować a nie pożałuje. PYCHOTA i, woda dobra z nich jest.
Jak będzie zalewa wystudzona to zalać ogórki- słoik zakręcić i, pasteryzować do 10/min...
Smacznego/Senior/Gliwice
smiling skomentował/a odpowiedź 2015-07-04 04:14
witam - GYNEK66 - to są ogórki konserwowe a nie kiszone podrawiam
2015-09-18 21:32 autor odpowiedzi: Eska1954
2015-09-18 23:09 autor odpowiedzi: smiling
Ogórki kiszone wg tego robię !!!
Składniki:
1. Materiał:
Ogórki, najlepiej średnie i małe (duże robią się dziurawe), z dobrego źródła bo nie jesteś w stanie stwierdzić czy są na nawozie i opryskach czy nie (dopiero w trakcie wychodzi na jaw, po prostu źle pachną). Słoiki dowolne - mogą być twist, mogą być weck.
2. Przyprawy:
Czosnek w ząbkach, chrzan korzeń, koper najlepiej suche koszyczki nasienne, nie stosować zielonych ani suszonych listków
3.liście winogrona czarnej, porzeczki ,wiśni i dębu
3. Zalewa
Na 1 litr wody 1 łyżka czubata soli – zagotować i ostudzić. Na litrowy słoik ogórków potrzeba około 0,4 litra zalewy.
Jak przyrządzić?
Wykonanie: (na słoik 1 litrowy)
Ogórki i słoiki dokładnie umyć. Na dno słoika wkroić (średniej grubości talarki ) 2-3 średnie ząbki czosnku oraz około 2 razy tyle (objętościowo) chrzanu; mogą być talarki lub dowolna forma. Oraz liście porzeczki , winogrona, dębu, wiśni
Układać ogórki pionowo, ciasno, ale tak aby nie uszkodzić i koniecznie (to ważne) jasnym końcem do góry bo będą gorzkie.
Na ułożoną warstwę wkroić 1-2 ząbków czosnku i 2 razy tyle chrzanu jeśli wpadną w dziurki między ogórki to nie szkodzi. Ułożyć następną warstwę małych ogórków i znów czosnek 1 ząbek i chrzan 2 razy tyle oraz 1 średni koszyczek nasienny kopru z kawałkiem łodygi około 10 cm. Ważne, aby koper dać na samym wierzchu, nigdzie więcej. Zalać zalewą tak aby ogórki były całkowicie zalane. Odstawić w chłodne miejsce na tacy ponieważ ogórki kisząc się gazują i zalewa częściowo wycieka ale to w niczym nie przeszkadza i w żadnym wypadku nie należy otwierać słoików i dolewać. Po zakończeniu gazowania słoiki odstawić na półki, najlepiej w chłodne miejsce, można zdjąć sprężynki z wecków. Im będzie chłodniejsze miejsce przechowywania tym, proces kiszenia przebiega wolniej i dłużej, ogórki pozostają twarde i chrupiące. Bez problemów powinny dotrwać do następnych zbiorów.
Jeżeli będziesz miała/ł pytania, chętnie odpowiem. Proponuję eksperymentować - ilość czosnku i chrzanu też można dostosować do własnych upodobań. Smacznego. Ja zalewam ogórki wrzątkiem już chyba od ponad 20 lat nigdy mi się nie zepsuły i nie miałem pustych lecz ogórki nie mogą być przenawożone bo są puste w środku2015-09-18 23:25 autor odpowiedzi: smiling
2015-09-27 21:14 autor odpowiedzi: smiling
Dodano 2013-11-10 15:00 przez konto usunięte
Potrzebuję sprawdzony przepis na zrobienie octu jabłkowego.
Dodano 2010-08-24 12:52 przez maxime
Dostaliśmy ogromną torbę "działkowych" ogórków. Część poszła na małosolne, cześć w postaci mizerii, część faszerowana, ale zostało mnóstwo. CO jeszcze można z nich zrobić? Zaznaczam, że nie chodzi mi o przetwory ani dania gdzie ogórek nie jest podstawą a jedynie dodatkiem. Chętnie wypróbowałabym coś...
Dodano 2014-01-22 17:09 przez Jadwiga.łódź
Dodano 2014-01-15 21:31 przez dzidek49
Jak skutecznie zwalczać mączlika szklarniowego na pomidorach i ogórkach?
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02