2014-02-21 18:04 autor odpowiedzi: KarolI
Bardzo lubię kiszone ogórki i co roku je kiszę.Zdarza się i to wcale nie rzadko że ogórki są puste w środku.Zauważyłem jednak że:Ogórki najlepiej kupować od zaufanych gospodarzy, lepiej kiszą się ogórki o większych brodawkach.To czy ogórki będą "puste w środku" w dużej mierze zależy od ogórków, jakich użyliśmy. By zapobiec powstawaniu dziur najlepiej kupować odmiany ogórków, które nie mają dużych komór nasiennych i wybierać te z mniejszymi. Na tworzenie się pustych komór ma również wpływ to, czym były nawożone ogórki . Wiadomo, że najlepszy jest nawóz naturalny, a inne chemikalia tylko szkodzą i psują jakość przetworów. Niestety podczas kupowania ogórków jesteśmy w stanie tylko zweryfikować gatunek ogórka oraz wielkość jego brodawek, nawozy zaś i nawadnianie pozostają już poza naszą kontrolą.By uniknąć pustych środków należy również pamiętać o odpowiednim ścisku ogórków w słoikach ;-)
2014-02-21 18:34 autor odpowiedzi: gajmar
2014-02-21 20:36 autor odpowiedzi: vikkaj
2014-02-23 20:01 autor odpowiedzi: vandi
gynek66 skomentował/a odpowiedź 2014-06-01 23:59
Witam A ja dodaje do ogórków konserwowych na zimę cukinię młodą pokrojoną , może być np. połowę z całości. Dodajemy też kabaczki są naprawdę wyśmienite.Najlepsze ogóry do kiszenia rwać z rana póki rosa jest. Najlepszy m-c do kiszenia to; Lipiec i Śierpień. 30 lat tak zaprawiam ogóry i, z własnej działki i, prosto z krzaka bez obornika. Podlewam gnojówką z pokrzyw. Nawóz sztuczny trochę daje to; kreda pastewna, można ją stosować pod wszystkie warzywa ogrodowe. Pozdrawiam Senior Gliwice
2014-03-21 20:11 autor odpowiedzi: Wiechu47
2014-03-24 15:56 autor odpowiedzi: smiling
Ogórki kiszone wg tego robię !!!
Składniki:
1. Materiał:
Ogórki, najlepiej średnie i małe (duże robią się dziurawe), z dobrego źródła bo nie jesteś w stanie stwierdzić czy są na nawozie i opryskach czy nie (dopiero w trakcie wychodzi na jaw, po prostu źle pachną). Słoiki dowolne - mogą być twist, mogą być weck.
2. Przyprawy:
Czosnek w ząbkach, chrzan korzeń, koper najlepiej suche koszyczki nasienne, nie stosować zielonych ani suszonych listków
3.liście winogrona czarnej, porzeczki ,wiśni i dębu
3. Zalewa
Na 1 litr wody 1 łyżka czubata soli – zagotować i ostudzić. Na litrowy słoik ogórków potrzeba około 0,4 litra zalewy.
Jak przyrządzić?
Wykonanie: (na słoik 1 litrowy)
Ogórki i słoiki dokładnie umyć. Na dno słoika wkroić (średniej grubości talarki ) 2-3 średnie ząbki czosnku oraz około 2 razy tyle (objętościowo) chrzanu; mogą być talarki lub dowolna forma. Oraz liście porzeczki , winogrona, dębu, wiśni
Układać ogórki pionowo, ciasno, ale tak aby nie uszkodzić i koniecznie (to ważne) jasnym końcem do góry bo będą gorzkie.
Na ułożoną warstwę wkroić 1-2 ząbków czosnku i 2 razy tyle chrzanu jeśli wpadną w dziurki między ogórki to nie szkodzi. Ułożyć następną warstwę małych ogórków i znów czosnek 1 ząbek i chrzan 2 razy tyle oraz 1 średni koszyczek nasienny kopru z kawałkiem łodygi około 10 cm. Ważne, aby koper dać na samym wierzchu, nigdzie więcej. Zalać zalewą tak aby ogórki były całkowicie zalane. Odstawić w chłodne miejsce na tacy ponieważ ogórki kisząc się gazują i zalewa częściowo wycieka ale to w niczym nie przeszkadza i w żadnym wypadku nie należy otwierać słoików i dolewać. Po zakończeniu gazowania słoiki odstawić na półki, najlepiej w chłodne miejsce, można zdjąć sprężynki z wecków. Im będzie chłodniejsze miejsce przechowywania tym, proces kiszenia przebiega wolniej i dłużej, ogórki pozostają twarde i chrupiące. Bez problemów powinny dotrwać do następnych zbiorów.
Jeżeli będziesz miała/ł pytania, chętnie odpowiem. Proponuję eksperymentować - ilość czosnku i chrzanu też można dostosować do własnych upodobań. Smacznego Ja zalewam ogórki wrzątkiem już chyba od ponad 20 lat nigdy mi się nie zepsuły i nie miałem pustych lecz ogórki nie mogą być przenawożone bo są puste w środku
bażant skomentował/a odpowiedź 2014-03-24 18:41
autor czarna oliwka
2014-03-25 10:42 autor odpowiedzi: smiling
bażant skomentował/a odpowiedź wczoraj, 18:41
"autor czarna oliwka"
skomentował/a mój przepis na ogórki ,nie ważne skąd przepis ,każdy przepis jest od kogoś- ważne by był dobry, czy jest sprawdzony i tak robię od lat ,dodaję tam jak pisałem listki z wiśni, czarnej porzeczki ,winogrona i dębu mają specyficzny smak a garbniki zawarte w nich powodują ich twardość proszę raz zrobić a smak ich będzie nie powtarzalny2018-06-12 12:17 autor odpowiedzi: alodia1949
2021-01-30 18:23 autor odpowiedzi: jastrzebiec
Dodano 2014-07-24 22:16 przez dzidek49
Jak przygotować do kwaszenia i kisić ogórki aby nie były miękkie i puste w środku?
Dodano 2010-08-24 12:52 przez maxime
Dostaliśmy ogromną torbę "działkowych" ogórków. Część poszła na małosolne, cześć w postaci mizerii, część faszerowana, ale zostało mnóstwo. CO jeszcze można z nich zrobić? Zaznaczam, że nie chodzi mi o przetwory ani dania gdzie ogórek nie jest podstawą a jedynie dodatkiem. Chętnie wypróbowałabym coś...
Dodano 2014-01-22 17:09 przez Jadwiga.łódź
Dodano 2014-01-15 21:31 przez dzidek49
Jak skutecznie zwalczać mączlika szklarniowego na pomidorach i ogórkach?
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02