Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-29 20:16 autor: bacha52

8 487 odsłon

Proszę o przepis na kiszone rydze

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-29 20:29 autor odpowiedzi: Kormoran

    Mój sposób na kiszenie:rydze obgotować w osolonej wodzie przez kilka minut.Wystudzić i układać warstwami, przesypując świeżo pokrojoną cebulą.Dodać liść laurowy i ziele angielskie.Obciążyć spodeczkiem i czekać ok.3tygodni .W galerii senior cafe zamieściłem zdjęcie.

    Ocena odpowiedzi 0 6

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-29 20:45 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Składniki:

    2dkg rydzów

    pieprz

    10dkg cebuli

    liść bobkowy

    ziele angielskie

    sól

    Wybrać największe rydze. Oczyścić nożem, odciąć trzony. Pokroić rydze w talarki. Grzyby układać warstwami w słoju, przysypując solą i przyprawami. Przycisnąć czymś co je obciąży np. krążkiem drewnianym. Gdy wydzielą sok i opadną nałożyć kolejną warstwę i postępować w ten sam sposób. Gdy słoik będzie pełny, zakryć go i wynieść do np.komórki. 

    bacha52 skomentował/a odpowiedź 2014-01-29 21:58

    2 dkg rydzy plus 10 dkg cebuli? co z tego wyjdzie?nie wystarczy na jedną warstwę.Przy przeklejaniu może należy przeczytać?Za taki przepis dziękuję.

    Oceń odpowiedź 5 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-30 16:15 autor odpowiedzi: Asiaczek31

    ja z milą chęcią zapisuje sobie przepis kormorana :) Teraz tylko czekać na grzybki :)

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-22 18:31 autor odpowiedzi: vandi

    1kg rydzów obgotować w lekko osolonej wodzie 5min; odcedzic 10dkg cebuli pokroić wpólplastry wymieszać 2łyżki soli i 1łyżeczka cukru; grzyby układać warstwami przesypując solą cebulką iprzyprawami; ziele angielskie pieprz oraz listek laurowy .na koniec położyc talerzyki obciążyć go postawić wchłodne miejsce

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Przetwory

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania