Marzą mi się takie najprostsze kruche ciasteczka, ale z konfiturą z róży. Pamiętam, że w dzieciństwie przepadałam za tym smakiem. Czy ktoś poleci mi jakąś sprawdzoną firmę produkującą takie pyszności?
2013-11-22 10:26 autor odpowiedzi: basiar2002
EMK skomentował/a odpowiedź 2013-11-22 12:50
Pytałam o firmę produkującą sprawdzoną konfiturę z róży :). Jeszcze nie mam ulubionej i stąd moje pytanie.
2014-01-20 17:38 autor odpowiedzi: bacha52
Konfitura: płatki róży są po prostu ucierane z cukrem na zimno
Składniki (na 1 słoiczek 200ml
100 g płatków róży
200 g cukru drobnoziarnistego (nie cukru pudru!)
sok z 1/2 cytryny
Płatki róży trzeba zebrać w miarę pogodny i słoneczny dzień, tak aby były one suche. Można je włożyć na 1 dzień do lodówki by wyszły z nich ewentualnie czarne robaczki (nie jest to jednak konieczne) lub po prostu starannie je przebrać i poobrywać białe końcówki, które powodują gorzki smak (niektóre przepisy podają, że te białe końcówki nie mają wpływu na smak, ale w sumie jeszcze sama nie ryzykowałam i nie robiłam konfitury .
Płatki ucierać w wyparzonej makutry drewnianym tłuczkiem, dosypując partiami cukier i skrapiając sokiem z cytryny, który nada całości piękną barwę. Ucierać do momentu, gdy cukier całkowicie się rozetrze i utworzy z płatkami gęstą masę.
Konfiturę należy przełożyć do wcześniej wyparzonego, małego słoiczka, na wierzch można położyć krążek pergaminu nasączony spirytusem, zakręcamy i voilà. Przechowywać w lodówce
Dodano 2015-06-04 16:39 przez bbuubbaa
Slyszalam ze z cukrem mozna ucierac w makutrze i dodawac do paczkow.
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
REKLAMA
Kuchcik
2012-04-01 13:21
Kuchcik
2011-09-19 00:02