Porady - pytania i odpowiedzi

2013-11-22 00:19 autor: EMK

4 919 odsłon

Jaka konfitura z róży?

Marzą mi się takie najprostsze kruche ciasteczka, ale z konfiturą z róży. Pamiętam, że w dzieciństwie przepadałam za tym smakiem. Czy ktoś poleci mi jakąś sprawdzoną firmę produkującą takie pyszności?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-11-22 10:26 autor odpowiedzi: basiar2002

    Chociażby ciasteczka kruche i na wierzchu ulubiona konfitura z róży. Bardzo są smaczne  i z różą na wierzchu ładne wyglądają.

    EMK skomentował/a odpowiedź 2013-11-22 12:50

    Pytałam o firmę produkującą sprawdzoną konfiturę z róży :). Jeszcze nie mam ulubionej i stąd moje pytanie.

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-22 10:32 autor odpowiedzi: Jerzyna

    Polecam polską konfiturę z płatków róży firmy Premium Rosa. Cena nie jest wygórowana a konfitura przepyszna!

    EMK skomentował/a odpowiedź 2013-11-22 12:51

    O, dziękuję. Jeszcze dziś poszukam w sklepach i może na niedzielę będą ciasteczka.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-20 17:38 autor odpowiedzi: bacha52

    Konfitura: płatki róży są po prostu ucierane z cukrem na zimno

    Składniki (na 1 słoiczek 200ml

    100 g płatków róży

    200 g cukru drobnoziarnistego (nie cukru pudru!)

    sok z 1/2 cytryny

    Płatki róży trzeba zebrać w miarę pogodny i słoneczny dzień, tak aby były one suche. Można je włożyć na 1 dzień do lodówki by wyszły z nich ewentualnie czarne robaczki (nie jest to jednak konieczne) lub po prostu starannie je przebrać i poobrywać białe końcówki, które powodują gorzki smak (niektóre przepisy podają, że te białe końcówki nie mają wpływu na smak, ale w sumie jeszcze sama nie ryzykowałam i nie robiłam konfitury . 

    Płatki ucierać w wyparzonej makutry drewnianym tłuczkiem, dosypując partiami cukier i skrapiając sokiem z cytryny, który nada całości piękną barwę. Ucierać do momentu, gdy cukier całkowicie się rozetrze i utworzy z płatkami gęstą masę.

    Konfiturę należy przełożyć do wcześniej wyparzonego, małego słoiczka, na wierzch można położyć krążek pergaminu nasączony spirytusem, zakręcamy i voilà. Przechowywać w lodówce

    Oceń odpowiedź 0 16

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Przetwory

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania